Cat de mult trebuie sa ia in greutate un sugar?

După naştere, monitorizarea greutăţii bebeluşului este un indiciu important pentru a stabili dacă acesta se dezvoltă normal.

cat ia in greutate un sugar copil

Greutatea bebeluşilor variază în funcţie de factori ca genetica, cât de mult este hrănit, şi dacă copilul este alăptat la sân sau nu. De exemplu, copiii alăptaţi numai la sân de obicei iau în greutate mai rapid în primele două luni decât bebeluşii hrăniţi cu biberonul. După primele doua luni de viata, până la sfârşitul primului an, situaţia este inversă: copiii hraniţi cu biberolul iau în greutate mai mult decât cei alăptaţi la sân.

Când vorbim de o dezvoltare normală a copilului trebuie să fim conştienţi că aceasta este ipotetică şi nu există un criteriu clar în a stabili dacă un sugar se dezvoltă sau nu normal. Unii sugari de felul lor iau mai uşor în greutate iar alţii o fac mai greu. Medicii stabilesc o dezvoltare normală pe baza unei medii obţinute în urma unui calcul ce-i are în vedere atât pe sugarii cu câştig mai rapid sau mai lent în greutate, cât şi pe cei cu o rata intermediară de creştere.

Greutatea medie a unui copil la naştere este de aproximativ 3,2 kilograme iar între 3 şi 5 luni de circa 6,5 kilograme. În primele 3 luni de viaţă, un copil câştigă în greutate în jur de 900 de grame pe lună (170-230 de grame pe săptămână). După primele 3 luni, rata creşterii în greutate scade, iar la 6 luni ajunge la doar 450 de grame pe lună (115 grame pe săptămână). În ultimele 4 luni ale primului an de viaţă, această rată scade la 300 de grame pe lună (60-80 de grame pe săptămână). În al doilea an de viaţă, creşterea în greutate lunară este de 220 de grame (aproximativ 60 de grame pe săptămână).

În unele situaţii, ca de exemplu atunci când dinţii încep să crească sau când copiii au diferite boli specifice vârstei, apetitul copiilor scade iar în acele perioade aceştia nu iau mai deloc în greutate. Apetitul revine atunci când copiii încep să se simtă mai bine.

Atunci când cântăriţi copilul trebuie să aveţi în vedere şi timpul scurs de când a urinat, a avut scaun sau a mâncat. Dacă unui sugar îi schimbaţi scutecele de 6-8 ori pe zi, este vioi, doarme bine şi câştigă în greutate de la o săpămână la altă, înseamnă că el primeşte suficientă hrană.

Cu fiecare vizită la medicul pediatru, acesta va urmări greutatea copilului, înălţimea, circumferinţa capului şi va ţine evidenţa pe un grafic de creştere.

Recomandari Despre-copii.com

Continutul inalt de fibre hidrosolubile din ovaz creeaza o senzatie de satietate, de aceea taratele de ovaz sunt din ce in ce mai utilizate in curele de slabire.

citeste continuarea ...

Crezi ca ouale se pastreaza mai bine in frigider? La fel ca rosiile sau castravetii? Ei bine, te inseli! Sunt alimente care se pastreaza mai bine daca sunt tinute intr-un loc racoros, dar nu…

citeste continuarea ...

Conform ultimelor studii realizate de cercetatorii americani, ne putem proteja de cancerul ovarian prin schimbarea obiceiurilor alimentare, dar si cu 2 pahare de ceai negru pe zi.

citeste continuarea ...

Stiati ca uleiul de masline va poate ajuta sa va albiti dintii in mod natural, fiind eficient impotriva petelor si in prevenirea formarii tartrului?

citeste continuarea ...