Diareea la copii nu trebuie ignorata

Diaree copii

 

Diareea la un copil mic este adesea cauzata de o infectie. Chiar daca s-ar putea sa scape repede de ea, problema nu trebuie ignorata. La copiii si bebelusii cu diaree, deshidratarea este o consecinta imediata si este extrem de periculoasa.

Ce cauzeaza diareea la copii?

Diareea poate lovi copiii de orice varsta, dar tinde sa fie mai frecventa si mai problematica la copiii mai mici si la sugari. Cea mai frecventa cauza a diareei este infectia cu un parazit, bacterii, virusi – mai ales cu rotavirus.

La copiii de varsta prescoalara si la bebelusi este, de obicei, un semn de infectie. Principala problema este ca exista o multime de enfectii pe care copiii le pot face si asta deoarece sistemul lor imunitar nu este atat de puternic sa le tina fata.

O alta cauza frecventa a diareei la copii este consumul ridicat de bauturi care contin mult zahar. Deci, renunta sau limiteaza cantitatea de suc sau alte bauturi care contin zahar. Dar nu numai bauturile contin zahar in exces, ci si bomboanele sau prajiturelele pe care stim ca cei mici le adora.

De asemenea, copiii au adesea, o sensibilitate sau alergii la anumite alimente, cum ar fi produsele lactate care pot cauza diaree. Diareea mai poate fi si un efect secundar al unor antibiotice sau al unor boli cum ar fi boala celiaca sau boli inflamatorii intestinale.

Simptomele diareei

Diareea este caracterizata prin scaune moi si apoase. Copiii simt adesea nevoia de a avea scaun si pot avea, de asemenea, dureri si crampe abdominale. In cazul in care diareea este cauzata de o infectie, copilul poate avea greata si varsaturi, febra, o pierdere in greutate, si nici o dorinta de a manca sau a bea ceva.

Deshidratarea este un motiv serios de ingrijorare pentru oricine, dar este o situatie deosebit de precara pentru copiii mici si sugari. In cazul sugarilor, deshitratarea poate aparea rapid, asa ca fii atenta la toate semenele de deshidratare, din care amintim:

– Urinarea rara si intr-o cantitate mica, si care poate inchisa la culoare.

– O stare de sete continua

– Plans fara lacrimi

– Gura uscata si piele uscata si lipsita de elasticitate

Diareea la copii – tratament

Pentru a preveni deshidratarea, asigura-te ca micutul bea o cantitate suficienta de lichide. Medicamentele trebuie administrate numai in cazul in care diareea nu trece dupa 24 de ore, daca vezi urme de sange in ea sau daca copilul are febra. In acest caz, este necesar si un consult medical pentru a se stabili cauzele exacte ale diareei, deoarece poate fi vorba de o infectie. De asemenea, intrebari medicul ce tip de lichide trebuie sa-i dai copilului, deoarece, asa cum am spus mai devreme, sunt complet interzise bauturile care contin zahar.

De obicei, diareea nu este un motiv serios de ingrijorare. Renunta la bauturile dulci si ofera-i copilului alimente usoare pana cand aceasta problema dispare. Trebuie doar sa fii atenta pentru a observa daca simptomele si semnele deshitratarii se agraveaza, situatie in care trebuie apelat de urgenta un medic pediatru care va trata corespunzator problema.