Cat trebuie sa doarma un bebelus?

Ar trebui sa respect un program strict sau sa las bebelusul sa adoarma de cate ori simte nevoia?

cat trebuie sa doarma un bebelus

E timpul pentru un pui de somn

Gandeste-te cum e sa fii bebelus: mintea si corpul se dezvolta pe zi ce trece si fiecare zi vine cu noi provocari, cu noi lucruri de descoperit, de atins, de bagat in gura.  Ritmul este alert si tocmai de aceea, odihna este foarte importanta.  Un pui de somn incarca bateriile micutului ca sa nu mai vorbim ca e o pauza binemeritata si pentru parinti. E important si pentru buna dezvoltare a bebelusului: in timpul somnului au loc o serie de procese benefice pentru organism. Daca ne-am lamurit cu necesitatea unui pui de somn in timpul zilei, apare intrebarea: de cate ori pe zi ar trebui sa se intample si cum facem ca sa il convingem pe bebe. Urmareste mai jos raspunsurile la cateva intrebari.

Ar trebui sa respect un program strict sau sa las bebelusul sa adoarma de cate ori simte nevoia?

Nu trebuie sa iti faci griji cu un program strict in primele luni de viata. In toata aceasta perioada, bebelusul tau poate adormi cand te astepti mai putin, la intervale neregulate si undeva intre cateva minute si cateva ore (nou-nascutii dorm de obicei intre 15 si 16 ore pe zi). Dar, incepand cu varsta de 3 luni, cei mai multi dintre copii incep sa dezvolte un ciclu ceva mai previzibil de somn-activitate. Tot ce trebuie sa faci este sa incerci sa aranjezi un program bazat pe comportamentul lui, astfel il vei ajuta sa creasca in ritmul propriu. Trebuie sa tii cont de temperament, de cat de activ este dar si de stilul de viata al intregii familii.  Uita-te dupa semne (cum ar fi frecatul ochilor cu manutele) care iti vor indica momentul pentru un pui de somn. Cei mai multi dintre bebelusi sunt gata pentru somn dupa doar 2 ore de la trezirea de dimineata. Acest pui de somn de 1-2 ore ar trebui sa fie urmat de un altul dupa-amiaza devreme.

Citeste si:
– Lipsa acuta de fier in alimentatia copiilor

Am un program regulat in fiecare seara, baita, alaptare si eventual ii citesc ceva inainte de culcare. Ar trebui sa respect acest program si pentru somnicul din timpul zilei?

Da, dar ai grija ca totul sa se intample mult mai repede. Daca-i canti aceeasi melodie sau ii citesti din aceeasi carte ca si seara ar trebui sa fie suficient. Cu cat micutul va asocia mai multe actiuni cu ideea de somn, cu atat mai repede va simti nevoia sa se culce. Ar trebui sa-l pui in patut somnoros dar inca treaz. Chiar daca incepe sa scanceasca sau sa faca nazuri, lasa-l in pace, asa ii arati ca toate mofturile lui nu fac decat sa prelungeasca momentul in care nu doarme. Astfel il ajuti si pe el sa hotarasca singur ca e timpul sa doarma.

Citeste continuarea in pagina 2:
Cat trebuie sa doarma un bebelus? – Pagina 2

Recomandari Despre-copii.com

Copiii carora li s-au administrat antibiotice inaintea varstei de 1 an sunt cu 60% mai predispusi la astm!

citeste continuarea ...

Sughitul este foarte frecvent la bebelusi, in special la nou-nascuti. Se poate intampla ca bebelusul sa sughita chiar si o jumatate de ora incontinuu.

citeste continuarea ...

Daca bebelusul sau copilul tau a facut febra, acesta nu este neaparat un motiv de alarmare. In principiu, febra nu este un pericol pentru sanatatea bebelusului.

citeste continuarea ...

Alimentatia sugarului se deosebeste fundamental de cea a copilului sau a adultului. Fiind in perioada de crestere, sugarul are nevoie, in primul rand, de substante de constructie si energetice.

citeste continuarea ...

Stiti cata apa trebuie sa bea zilnic un bebelus? Vezi tabelul cu aportul de apa zilnic in functie de varsta.

citeste continuarea ...

Afla care este adevarul legat de suptul degetelor, renunta la conceptiile gresite legate de acest obicei si afla cum poti ajuta copilul tau sa renunte la acest obicei specific copilariei.

citeste continuarea ...