Fumatul in timpul sarcinii

Daca sanatatea ta nu este suficienta sa renunti la fumat, atunci sanatatea copilului tau ar trebui sa fie cel mai intemeiat motiv sa o faci.

Cat de periculos este fumatul in timpul sarcinii?

Fumatul in timpul sarcinii afecteaza sanatatea ta, dar si a copilului atat inainte dar si dupa ce copilul se naste.

Nicotina, monoxidul de carbon, precum si alte  numeroase otravuri din tigari pe care tu le inhalezi fumand, sunt transportate prin sange direct la copilul tau.

Atunci cand oamenii din jurul copiilor fumeaza, si copiii fumeaza, indirect. Un mediu fara fum de tutun este mai bun atat pentru tine cat si pentru copilul tau in curs de dezvoltare.

Ce trebuie sa stii despre fumatul in timpul sarcinii

Cand fumezi, bebelusul tau primeste mai putin oxigen si mai putini nutrienti. Acest lucru determina copilul tau sa creasca mai incet si sa ia in greutate mai putin in pantecul tau. Iar copiii cu o greutate mai mica decat media la nastere  tind sa aiba mai multe probleme de sanatate. Copiii a caror mama este fumatoare risca sa aiba complicatii severe in perioada perinatala, lucru valabil si daca bebelusii sunt expusi la fumatul pasiv, de exemplu daca tatal, care este mereu in preajma mamei, fumeaza.

fumatul in sarcina
Fumatul expune copilul tau la peste 4.000 de produse chimice gasite in fumul de tutun. Cincizeci dintre acestea sunt asociate cu cancerul.

Citeste si Alimente interzise in sarcina

Expunerea la fumul de tutun afecteaza bebelusul pe viata.

Bebelusul tau poate avea mai multe infectii ale urechii, va raci mai des si va avea mai multe probleme cu respiratia. De asemenea, poate intampina probleme de invatare si concentrare. Avand o greutate mai scazuta la nastere, sanatatea copilului ii poate fi afectata si la varsta adulta.

Cu cat fumezi mai mult, cu atat copilul va fi mai expus la toate aceste probleme de sanatate.

Nu exista un numar “sigur” de tigari fumate pe zi in timpul sarcinii!

Fumatul in timpul sarcinii te va afecta si pe tine. De exemplu, riscul de a pierde sarcina este mai mare la o mama fumatoare decat la una nefumatoare. De asemenea, ai mai multe sanse de a avea complicatii in timpul nasterii.

Fumatul pasiv este la fel de daunator pentru copil. Toate substantele chimice si cancerigene pe care un fumator le inhaleaza, le va inhala si mama insarcinata, deci si bebelusul din pantecele ei. Copiii expusi fumatului pasiv au in jur de 50% sanse sa dezvolte boli de plamani si probleme respiratorii, cum ar astmul. Cand respiri un aer intoxicat cu fumul de tutun, ai un risc mai mare de a dezvolta cancer pulmonar, boli de inima, probleme respiratorii si iritatii ale ochilor, plamanilor, gatului.

Deci, daca fumezi, cel mai bun lucru pe care-l poti face este sa renunti la tutun. Bebelusul tau va primi astfel mai mult oxigen si mai multi nutrienti, lucru care va ajuta copilul tau sa aiba o greutate optima la nastere si sa nu dezvolte toate probleme de sanatate enumerate mai sus. Vei scadea tensiunea arteriala si ritmul cardiac, dar si riscul de complicatii in timpul travaliului si nasterii.

Evita fumatul pasiv. Nu mai permiteti fumatul acasa sau in masina. Cere-i partenerului tau, membrilor familiei si prietenilor sa nu fumeze in jurul tau. Explicati-le ca atat tu cat si copilul tau aveti nevoie de un aer curat.

Cum renunt la tigari inainte sau in timpul sarcinii?

Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa renunti la fumat:

  • Ascunde tigarile, chibriturile, brichetele si scrumierele.
  • Imagineaza-ti casa ca o zona „non-fumat”.
  • Roaga persoanele din jurul tau sa renunte la fumat sau sa o faca in alt loc.
  • Bea mai putine bauturi cofeinizate. Cofeina va stimula pofta de a fuma. De asemenea, evita alcoolul, acesta crescand si el nevoia de a fuma si poate fi si el, in sine, la fel de daunator sarcinii si copilului ca si fumatul.
  • Schimba obiceiurile legate de fumat. Daca obisnuiai sa fumezi cand conduceai sau cand erai stresata, incearca alte activitati care vor inlocui fumatul.
  • Ai grija sa ai mereu asupra ta guma de mestecat (de preferat, fara zahar) si mestec-o cand simti ca vei cadea tentatiei de a fuma.
  • Fii activa: iesi mai des la plimbare, citeste o carte sau incearca un hobby nou.
  • Daca nu te poti lasa singura, apeleaza la ajutor extern. Alatura-te unui program prin care se ajuta oamenii in aceeasi situatie ca tine.
  • Evita locurile publice unde se fumeaza cum ar fi barurile, cluburile sau restaurantele.

Pot folosi un inlocuitor al nicotinei  in timpul sarcinii?

Exista numeroase produse care se dau a fi inlocuitori ai nicotinei, dar siguranta acestora nu a fost evaluata adecvat la femeile gravide. Ideal ar fi sa nu ajungi sa apelezi la acestea si sa ajungi sa le iei in considerare numai daca celelalte metode de renuntare la fumat au esuat.

Cum ma voi simti dupa ce voi renunta la fumat?

Beneficiile renuntarii la tutun vor aparea in cateva zile. Odata ce ai renuntat la fumat, bataile inimii tale si a bebelusului tau vor reveni la normal, iar copilul tau va fi mai putin susceptibil de a dezvolta probleme de respiratie.

Vei avea, cu siguranta, momente tentante de a lua o tigara in gura, deoarece corpul tau este obisnuit cu nicotina, substanta din tigari care creeaza dependenta. Vei avea momente in care vei tanji dupa o tigara, vei avea momente de iritare, iti va fi foame, vei avea dureri de cap sau dificultati de concentrare. Aceste simptome de sevraj sunt temporare. Vor fi mai puternice in primele 10-14 zile, dar nu trebuie sa cedezi. Gandeste-te la motivele pentru care ai renuntat la fumat, gandeste-te la sanatatea ta si a copilului tau. Aminteste-ti ca aceste simptome ale renuntarii la fumat sunt mai usor de tratat decat bolile majore pe care fumatul le poate provoca.

Recomandari Despre-copii.com

Vitaminele prenatale reprezinta un subiect fierbinte in zilele noastre. Ok, stim cat de important este sa luam vitamine inainte de a ramane insarcinate  si in timpul sarcinii si alaptarii copilului.  Totusi, sunt si unele lucruri pe care trebuie sa le stii despre aceste vitamine prenatale.

citeste continuarea ...

Cat de importante sunt vitaminele prenatale in sarcina?

O dieta sanatoasa este cea mai buna modalitate de a obtine vitaminele si mineralele de care organismul tau are nevoie – dar, chiar daca mananci sanatos in fiecare zi, s-ar putea sa …

citeste continuarea ...

Alimentaţia este foarte importantă în timpul sarcinii. Există substanţe specifice de care organismul tău are nevoie pentru a ajuta copilul să crească şi să dezvolte sănătos. În acelaşi timp, există unele alimente de care trebuie să te fereşti.

citeste continuarea ...