Obezitatea la copiii mici

Obezitatea la copii

Deşi rară în trecut, obezitatea este acum una dintre cele mai răspândite probleme medicale care afectează copiii şi adolescenţii.

Deşi cei mai mulţi părinţi încep să ia măsuri când copiii sunt deja măricei, trebuie ştiut că este mai bine să nu se ajungă aici; cel mai bun timp pentru a preveni probleme de greutate este atunci când copilul este foarte mic.

Obezitatea la copii îşi are originile în primele luni de viaţă şi chiar înainte de naştere, în uter. Dacă mămica nu este atentă şi bine informată, poate lua decizii alimentare care pot seta copiii pe traiectoria obezităţii.

Prezenta obezităţii nu înseamnă neapărat ca el va rămâne obez pentru tot restul vieţii, dar nu trebuie încurajat să mănânce excesiv. Sunt adulţi care şi acum consideră că numai un copil gras este frumos şi sănătos, iar această convingere trebuie schimbată. Excesul ponderal nu trebuie tratat ca pe un „depozit bancar” pentru copil, în sensul că acest depozit îl va ajuta pe acesta, fiind un fel de rezervă care poate fi utilă dacă copilul se va confrunta în viitor cu nişte probleme de sănătate.

În cazul copiiilor mici, este foarte important să nu forţaţi sugarul să sugă mai mult decât doreşte. Copilul nu trebuie să bea aceeaşi cantitate de lapte la fiecare masă; el trebuie să bea atât cât consideră el că este necesar. Atunci când acesta pare sătul, trebuie să întrerupeţi masa pentru a preveni formarea unor deprinderi alimentare nesănătoase.

Obezitatea are un efect profund asupra vieţii unui copil. Obezitatea creşte riscul de a avea probleme de sănătate, şi, de asemenea poate crea probleme emoţionale şi sociale. Copiii obezi sunt mult mai susceptibili de a fi obezi ca adulti, iar riscul de a se confrunta cu probleme de inimă, infart, accidente cerebrale şi multe alte probleme grave de sănătate este mult mai mare.

Recomandari Despre-copii.com

Copiii carora li s-au administrat antibiotice inaintea varstei de 1 an sunt cu 60% mai predispusi la astm!

citeste continuarea ...

Sughitul este foarte frecvent la bebelusi, in special la nou-nascuti. Se poate intampla ca bebelusul sa sughita chiar si o jumatate de ora incontinuu.

citeste continuarea ...

Daca bebelusul sau copilul tau a facut febra, acesta nu este neaparat un motiv de alarmare. In principiu, febra nu este un pericol pentru sanatatea bebelusului.

citeste continuarea ...

Alimentatia sugarului se deosebeste fundamental de cea a copilului sau a adultului. Fiind in perioada de crestere, sugarul are nevoie, in primul rand, de substante de constructie si energetice.

citeste continuarea ...

Stiti cata apa trebuie sa bea zilnic un bebelus? Vezi tabelul cu aportul de apa zilnic in functie de varsta.

citeste continuarea ...

In cazul diareei la sugari, trebuie sa iei imediat o serie de masuri dietetice.

citeste continuarea ...