Sangerari uterine anormale

Sangerarea uterina anormala este o afecţiune ginecologica frecventa si se poate manifesta prin sangerare excesiva in timpul menstruaţiei sau episoade de sangerare foarte frecvente si neregulate.

Termenii frecvent utilzaţi pentru sangerarile anormale sunt urmatorii:

sangerare intermenstruală – sangerare ce apare intre cicluri menstruale regulate;

menoragia (hipermenoreea) – sangerare excesivă ce are loc la intervale regulate;

menometroragia – sangerare prelungita si neregulata;

sangerare postmenopauzala – sangerarea apare la peste un an dupa menopauza;

polimenoreea – sangerare regulata ce apare la mai puţin de un interval de 21 de zile;

Cauzele sangerarii uterine

Cauzele sangerarii uterine anormale pot fi imparţite pe larg in doua grupe: sangerari uterine anormale secundare unei cauze organice si sangerari uterine anormale secundare lipsei ovulaţiei, numite si sangerari uterine disfuncţionale;

Citeste si: Cancerul ovarian – 6 simptome pe care nu trebuie sa le ignori

1. Cauzele sangerarii uterine anormale, in afara ovulaţiei, sunt urmatoarele:

2. sângerari legate de sarcină: avort spontan, avort incomplet sau ameninţare de avort, sarcină extrauterină, boală trofoblastica gestaţională;

3. infecţii ale tractului genital: vaginite, cervivite, endometrice;

4. tumori ale tractului genital: displazia colului uterin, carcinomul colului uterin, hiperplazia endometrială, carcinomul endometrial, leiomiomul uterin, carcinomul trompei Fallopio, tumori ovariene producătoare de estrogeni;

5. boli de sistem: boli de colagen, boli tiroidiene, boli de ficat;

6. cauze iatrogene: contraceptive orale, contraceptive numai cu progesteron, sterilete.

După excluderea cauzelor organice de mai sus, sangerarile uterine anormale sunt determinate de lipsa ovulaţiei. Aceste sângerări se numesc sângerări uterine disfuncţionale. În general, lipsa ovulaţiei apare cu o frecvenţă crescută la vârstele extreme de reproducere şi constituie cea mai frecventă cauză de sângerare uterina anormală.

Tratamentul de scurtă durată a sângerării uterine anormale constă în administrarea unui contraceptic oral. Se pot administra estrogeni conjugaţi care se asociază cu un progestativ.

Pentru tratamentul de lungă durată al sângerării uterine anormale, secundară anovulaţiei, se poate administra periodic un progestativ timp de 10 zile pe lună.

Intervenţii chirurgicale mici pot fi folosite în tratamentul sangerarii uterine anormale. Chiuretajul uterin biopsic fractionat ofera un diagnostic histopatologic.  In cazul sangerarilor uterine anormale persistente se poate efectua histerectomie de hemastoza.

Recomandari Despre-copii.com

Continutul inalt de fibre hidrosolubile din ovaz creeaza o senzatie de satietate, de aceea taratele de ovaz sunt din ce in ce mai utilizate in curele de slabire.

citeste continuarea ...

Crezi ca ouale se pastreaza mai bine in frigider? La fel ca rosiile sau castravetii? Ei bine, te inseli! Sunt alimente care se pastreaza mai bine daca sunt tinute intr-un loc racoros, dar nu…

citeste continuarea ...

Conform ultimelor studii realizate de cercetatorii americani, ne putem proteja de cancerul ovarian prin schimbarea obiceiurilor alimentare, dar si cu 2 pahare de ceai negru pe zi.

citeste continuarea ...

Stiati ca uleiul de masline va poate ajuta sa va albiti dintii in mod natural, fiind eficient impotriva petelor si in prevenirea formarii tartrului?

citeste continuarea ...