Sfecla rosie – proprietati

Sfecla rosie – proprietati terapeutice

Sfecla rosie este o leguma radacinoasa cu un continut ridicat de anticorpi anti-cancerigeni si cu un continut ridicat de carotenoide. Sfecla rosie este bogata in carbohidrati si saraca in grasimi. In plus, este o sursa excelenta de acid folic.

Principalii constituenti ai sfeclei rosii sunt: vitaminele A, B, C, PP, zaharuri din belsug, potasiu, magneziu, fosfor, rubidiu, siliciu, var, fier, cupru, brom, zinc, mangan, acizi aminati – asparagina, betaina, glutamina.

Proprietati suc de sfecla rosie

Sfecla rosie este incarcata cu antioxidanti care ajuta organismul sa lupte impotriva bolilor de inima, cancerului (mai ales cancerului de colon) si chiar impotriva malformatiilor congenitale. Pigmentul care da culoarea rosie este absorbit in sange si creste capacitatea acestuia de a transporta oxigenul cu pana la 400 %.

Sfecla rosie – beneficii

Sfecla rosie este un tratament traditional folosit impotriva leucemiei. Aceasta contine betaina, un aminoacid care are proprietatea de a lupta cu cancerul. Terapia cu sfecla rosie, constand din consumul de aproximativ 2 kg de sfecla rosie zilnic, a avut rezultate favorabile in cazurile de leucemie. De asemenea, sucul de sfecla poate inhiba dezvoltarea cancerului de colon si de stomac.

– S-a ajuns la concluzia ca sfecla rosie, daca este consumata in mod regulat, poate ajuta in cazul diverselor tulburari legate de stres.

Sfecla rosie reduce colesterolul seric cu pana la 30 – 40 %.

– Ajuta la normalizarea tensiunii arteriale.

– Sfecla rosie ajuta la mentinerea elasticitatii arterelor, iar consumata in mod regulat poate preveni varicele.

– Continutul de fier din sfecla rosie, desi nu este ridicat, este de cea mai buna calitate, lucru care ajuta la curatarea si formarea sangelui. Acesta este motivul pentru care sfecla este foarte eficienta in tratarea multor afectiuni cauzate de toxicitatea mediului inconjurator.

– Sfecla este, de asemenea, recomandata in timpul sarcinii, intrucat aceasta contine acid folic care va scadea riscul afectiunilor congenitala ale coloanei vertebrale (spina bifida) si a altor defecte de tub neural la nou-nascuti.

– Sucul de sfecla stimuleaza functia celulelor hepatice si protejeaza ficatul si bila.

– Sucul de sfecla este extrem de alcalin ceea ce-l face eficient in tratarea acidozei.

– Consumul regulat de suc de sfecla rosie ajuta la ameliorarea constipatiei.

– Sucul de sfecla rosie, combinat cu cel de morcov, este excelent in tratarea gutei si problemelor rinichilor si vezicii biliare.

– Sfecla rosie poate ajuta, de asemenea, si in urmatoarele probleme: dureri de cap, dureri de dinti, dizenterie, lumbago, probleme ale pielii, probleme mentruale. Este foarte nutritiva, energetica si usor digerabila.

– Sfecla rosie se recomanda in anemii, deminerlizatilor, nervosilor, deopotriva contra nevritelor, a tuberculozei, este foarte folositoare in timpul epidemiilor de gripa.

Lucruri importante de stiut

Sucul de sfecla rosie este foarte puternic; nu exagerati in cazul in care organismul vostru nu este obisnuit cu el. Se recomanda utilizarea lui treptata. Incepeti cu sucul de la o jumatate de sfecla medie, iar dupa cateva zile, o saptamana – la o sfecla medie intreaga.

Dupa ce mancati sfecla rosie, este posibil ca in primele zile sa va simtiti usor ametiti. Este un lucru normal, deoarece acesta a inceput sa curete organismul, eliminand toxinele din corp. Se recomanda ca in aceasta perioada sa beti mai multa apa, tocmai pentru a grabi eliminarea toxinelor.

Daca vei manca sfecla in mod regulat, vei observa ca urina si scaunul vor avea culoarea rosie. Nu este un motiv de ingrijorare, este culoarea data de pigmentul de culoare continut de sfecla.

Este de preferat sa consumati sfecla rosie in stare cruda, deoarece in contact cu caldura isi va pierde o parte din proprietatile sale nutritive. O poti consuma sub forma de suc, sau data pe razatoare sub forma de salate. Dar si gatita sub forma de ciorba este foarte hranitoare si gustoasa.

Vezi aici o reteta delicioasa de ciorba de sfecla rosie.

Recomandari Despre-copii.com

Continutul inalt de fibre hidrosolubile din ovaz creeaza o senzatie de satietate, de aceea taratele de ovaz sunt din ce in ce mai utilizate in curele de slabire.

citeste continuarea ...

Crezi ca ouale se pastreaza mai bine in frigider? La fel ca rosiile sau castravetii? Ei bine, te inseli! Sunt alimente care se pastreaza mai bine daca sunt tinute intr-un loc racoros, dar nu…

citeste continuarea ...

Conform ultimelor studii realizate de cercetatorii americani, ne putem proteja de cancerul ovarian prin schimbarea obiceiurilor alimentare, dar si cu 2 pahare de ceai negru pe zi.

citeste continuarea ...

Stiati ca uleiul de masline va poate ajuta sa va albiti dintii in mod natural, fiind eficient impotriva petelor si in prevenirea formarii tartrului?

citeste continuarea ...