Alergiile alimentare la copii – cum sa le recunoastem
Alergia alimentara este o reactie a sistemului imunitar al organismului la un anumit aliment pe care-l „considera” toxic. Alergiile alimentare pot aparea imediat (debut imediat) sau dupa ce a trecut ceva timp (debut intarziat).
Alergiile alimentare cu debut imediat
Apar de la cateva minute pana la trei ore de la absorbtia alimentelor in organism.
Simptomele acestor alegii alimentare sunt:
– Reactii cutanate (cum ar fi roseata, urticarie sau dermatita);
– Senzatie de mancarime la nivelul ochilor si a gurii;
– Varsaturi, dureri de stomac, diaree;
– Congestie nazala;
– Umflarea fetei (edem angioneurotic), inclusiv umflarea pleoapelor, buzelor, limbii. Aceasta reactie poate contracta caile respiratorii si are ca urmare respiratia greoaie;
– Anafilaxie sau soc anafilactic. Aceasta este o reactie severa care poate pune viata copiilor in pericol. Se caracterizeaza prin tuse persistenta, respiratie suieratoare, voce ragusita, dificultati de respiratie si dificultati la inghitire. Se poate ajunge la deces, ca urmare a scaderii tensiunii arteriale.
Alergiile alimentare cu debut intarziat
Apar la 2 zile de la inserarea alimentelor.
Simptomele acestor alegii sunt:
– Probleme gastro-intestinale, cum ar fi varsaturi, diaree sau crampe stomacale.
– Inrosirea pielii sau dermatita
Ce putem face in cazul alergiilor alimentare?
Nu exista nici un leac pentru alergiile alimentare. Puteti, in schimb, lua masuri pentru a ajuta copilul sa traiasca cu aceste alergii.
In primul rand, evitati produsele alimentare care cauzeaza alergiile. Acest lucru poate fi o provocare, intrucat chiar si o cantitate mica din aceste alimente poate provoca o reactie. Copilul nu trebuie ferit numai de alimentele cu probleme, dar si de tacamurile cu care aceste alimente au fost manuite.
Iata ce puteti face pentru a ajuta copilul sa evite alimentele la care este alergic
Cititi cu atentie etichetele de pe toate produsele alimentare. Unele alimente alergene au nume diferite, cum ar fi „zer” sau „cazeina” pentru proteinele din lapte de vaca. Prin lege, producatorii de alimente sunt obligati sa inscrie pe eticheta cei 10 cei mai comuni alergeni.
Atentie mare la ce mancati in oras. Nu ezitati sa intrebati personalul de la restaurantul unde luati masa de ingredientele mancarurilor pe care vreti sa le serviti. Este o masura de siguranta obligatorie, fiind vorba de sanatatea copilului vostru!
Topul alimentelor alergene la copii
Copilul este posibil sa fie alergic la orice mancare, dar aceste opt grupe de alimente sunt responsabile pentru 90% din alergiile alimentare:
– oua,
– lapte,
– arahide,
– grau,
– soia,
– nuci,
– peste (tonl, somon, si cod),
– crustacee (homar, creveti).
* Stiati ca: Un pahar cu suc de portocale contine aceeasi cantitate de zahar ca un pahar de cola?