Alimentatia si alaptarea

Alimentatia si alaptarea

Alimentatia si alaptarea –  o dilema pentru toate mamicile. Toate femeile care alapteaza isi pun vesnica intrebarea: „Ce trebuie sa mananc atunci cand alaptez?” sau „Care sunt alimentele interzise in timpul alaptarii?”. Auzim raspunsuri de genul: „Mananca orice, dar fa-o cu moderatie”, sau tot felul de pareri, unele bazate pe niste simple mituri, altele bazate pe lucruri adevarate, dar cum aflam de fapt ce trebuie sa mancam si ce nu in timpul alaptarii?

Nu trebuie sa te stresezi ca nu ai „alimentatia perfecta” care ar putea ajuta organismul tau sa produca mai mult lapte. Corpul tau este pregatit, indiferent de ce mananci, sa produca o cantitate suficienta de lapte pentru copilul tau. Important este sa mananci bine, astfel incat laptele tau sa aiba nutrientii de care bebelusul tau are nevoie.

Nu trebuie sa renunti la vitaminele prenatale, dar nici sa mergi pe ideea ca acestea sunt de ajuns pentru a-ti asigura un lapte sanatos. Majoritatea nutrientilor trebuie sa vina din alimentele pe care le mananci, nu din vitaminele prenatale. Da, corpul tau are un „sistem de stocare” al nutrientilor la care va apela in cazul in care ai o perioada in care alimentatia ta nu este tocmai cea corecta, dar trebuie sa-ti faci acest stoc. Deci, cat mai des posibil ai grija ce mananci. Aceasta este cheia. Nu exista o dieta clasica de urmat. Nu toate femeile manaca aceleasi alimente. Uneori e vorba de cultura lor in care exista anumite obiceiuri culinare, in care anumite alimente nu-si au locul, dar cu toate acestea, femeile apartinand oricarei culturi le pot asigura copiilor un lapte sanatos. Trebuie doar sa tii cont de anumite aspecte.

Alimentele de care nu trebuie sa te privezi trebuie sa fie bogate in fier (carne, verdeturi inchise la culoare, brocoli, fasole), fibre (cereale integrale, fructe uscate, legume, fasole). Aceste alimente iti vor mentine corpul puternic in timpul alaptarii iar laptele tau va contine toti nutrientii de care copilul are nevoie.

Citeste si: cele mai bune pozitii pentru alaptat

Cand alaptezi, te vei simti sleita de puteri, timpul liber iti este limitat. Este greu de imaginat ca mai poti avea niste momente libere doar pentru tine. Dar este destul de usor, printre atatea responsabilitatii de mama care alapteaza, sa-ti faci timp de o masa sanatoasa.

Iata niste mici idei de pus in practica:

– La micul dejun, adauga fructe de padure in cereale sau, daca obisnuiesti sa mananci iaurt, arunca fructe uscate si fulgi de ovaz in el. Iti place branza sau crema de branza? Ce zici si de niste ardei tocat si morcov dat prin razatoare pe langa ea? Astfel, te vei bucura de un mic dejun sanatos si gustos.

– Pentru masa de pranz sau cina, incearca o salata in care poti adauga fasole si mazare.

– Este foarte important sa ai mereu legume in frigider. Le poti manca pur si simplu sau poti face salate cu ele. Este o gustare rapida de care te poti bucura in orice moment al zilei.

– O modalitate foarte buna de a mai strecura unele fibre si proteine in dieta ta este sa-ti preprari o gustare din nuci (sau alune) amestecate cu fructe. Daca mai adaugi si niste ciocolata neagra deasupra, o sa ai si acel „ceva dulce” la care stim sa tanjesti atata.

– Un ou fiert iti va asigura rapid o portie de proteine bune.

– A inceput si la noi sa fie din ce in ce mai consumat si apreciat untul de arahide. Deci, intinde putin unt de arahide pe o felie de paine integrala – te va umple de energie.

ce trebuie sa mananci in sarcinaEste foarte important sa mananci fructe si legume zilnic. Cele proaspete sunt ideale, dar cum nu pot fi intotdeauna la indemana, apeleaza la cele congelate (de exemplu, capsuni, zmeura, fragi). Avem mare noroc cu merele, pe care le gasim tot timpul anului si care te vor scoate intotdeauna din dilema: „Ce fructe sa mananc astazi?” .

Nu uita sa bei apa. Nu astepta pana iti va fi sete. Organismul este alcatuit in proportie de 65% din apa si functiile sale se bazeaza foarte mult pe consumul de apa. Daca nu te hidratezi corespunzator, te vei simti obosita si poti avea stari de greata. Daca vrei sa mai schimbi apa cu altceva, alege un pahar de lapte degresat care este bogat in substante nutritive.

Ce alimente nu trebuie sa-ti lipseasca din bucatarie

– Conserve  de legume (mazare, porumb, rosii), fasole (toate tipurile de fasole care sunt ideale in salate).

– Supe

– Fructe uscate: stafide, afine sau fructe proaspete: mere, de exemplu.

– Cereale integrale: cereale (inclusive faina de ovaz), paste, orez, biscuiti din cereale integrale (ideali ar fi cei cu continut scazut de grasimi).

– Seminte de floarea soarelui (adaugate in salate iti vor asigura proteine), seminte de susan, migdale, arahide, nuci.

– Soia si unt de arahide

– Uleiuri: ulei extra-virgin de masline, din seminte de in, susan, nuci, arahide, seminte de struguri

In concluzie, este atat de simplu sa ai o alimentatie sanatoasa in timp ce alaptezi.

Recomandari Despre-copii.com

Alimentaţia este foarte importantă în timpul sarcinii. Există substanţe specifice de care organismul tău are nevoie pentru a ajuta copilul să crească şi să dezvolte sănătos. În acelaşi timp, există unele alimente de care trebuie să te fereşti.

citeste continuarea ...