Adolescenta – inadaptare si teribilism

Adolescenta - inadaptare si teribilism

Sa fii parinte de adolescent nu e lucru usor! Incepi sa te intelegi din ce in ce mai greu cu el, si nu stii cine e de vina? Acesta este scenariul valabil pentru foarte multe familii ai caror copii au devenit … adolescenti. Adolescenta nu este o boala, este o varsta a carei evolutie pozitiva depinde doar de felul in care stim sa-i facem fata provocarilor.

Dupa o anumita varsta, cam in jurul celei de 12 ani, intre copiii si parinti intervine o ruptura, relatiile devin tensionate iar copiii si parintii incep sa se acuze reciproc. Toate acestea sunt puse pe seama adolescentei. Adolescenta este o etapa in viata omului ce se caracterizeaza printr-o mare fragilitate sufleteasca. Un adolescent este ranit usor de vorbele si atitudinea adultului. Este etapa in care isi cauta modele de urmat. Odata ce incepe sa se responsabilizeze, el incepe sa constientizeze valoarea sa si isi va construi propria personalitate.

De ce intervin obstacole in familie?

Parinti sunt preocupati sa asigure in primul rand conditii materiale copiilor lor si nu mai observa schimbarile care se produc la copil. In acest moment, copilul se va indrepta spre alte persoane, de cele mai multe ori, copii de aceeasi varsta care il vor asculta si intelege. Acum este predispus sa ia parte la acte antisociale (de la fumat, consum de alcool, chiar si droguri, agresivitate fata de cei din jurul lui). Anturajul isi va pune amprenta pe personalitatea lui. Daca adultul ar stii sa asculte si punctul de vedere al adolescentului fara sa i-l impuna pe al sau, cu siguranta adolescentul isi va dezvolta persoanlitatea normal fara aceste acte de teribilism, care uneori, se pot dovedi ireparabile.

Adolescenta poate reprezenta si momentul debutului unor afectiuni psihice, transmise genetic sau nu: tulburari de personalitate, boli afective, schizofrenie. La tinere, o afectiune tot mai des intalnita este anorexia. La baietii adolescneti se manifesta violenta. Actele sinucigase sunt mai des intalnite in aceasta etapa, acestea fiind cauzate de esecuri la scoala, conflicte cu parintii, profesorii, esecuri sentimentale. Este o perioada cand in organismul copiiilor au loc schimbari hormonale care ii fac pe adolescenti vulnerabili, de aceea problemele lor sentimentale nu trebuie neglijate. Interzicerea prieteniei copilului cu un baiat/fata este o atitudine gresita. Libertatea acordata copilului nu trebuie sa fie deplina, dar nici ingradita aspru.

O alta problema a adolescentilor este dependenta de calculator, de internet. Este din ce in ce mai greu sa-i desparti de calulator, acesta pare a fi intregul lor univers, fapt care duce la izolare, la pierderea identitatii. Au acces nu numai la informatii utile, dar si distructive pentru personalitatea tanarului.

Pentru a avea o relatie armonioasa cu fiul/fiica ta trebuie sa retii ca lipsa de rabdare pentru intelegerea problemelor adolescentului , lipsa dialogului constructiv cu acestia, este cea mai mare greseala pe care o poti face. Parintii nu-i responsabilizeaza, nu-i valorizeaza pe adolescenti sau sunt prea tematori, autoritari si hiperprotectivi cu adolescentii.