5 metode de a calma un copil nervos

metode de a calma un copil nervos

Un copil mic ţipă “Nu, nu, nu!” în magazin. Mama nervoasă târăste copilul departe de spectatorii iritaţi. Copilul ţipă mai rău. Mama spune iritată: “Ajunge!”. Ţipătul copilului este şi mai strident. Ţi se pare un film cunoscut? Ca mai toţi părinţii puşi în această situaţie, te simţi jenată în faţa străinilor de comportamentul copilului tău şi ţi se pare ca totul a scăpat de sub control.

Ce poţi face in cazul in care copilul este nervos?

Înainte de a putea calma un copil, trebuie să înţelegi ce declanşează furia unui copil. Prima cauză a furiei unui copil este teama. Teama, de exemplu că nu va obţine jucaria pe care o doreşte din magazin. Copilul este copleşit de această teamă. Va apărea senzaţia de foame, oboseală, căldură sau frig. Toate acestea îi crează un discomfort. Tot ce ştie în acele momente este neliniştea care se trasformă în durere. Durerea-i provoacă teamă. De asemenea, se teme şi de furia ta. Ştie că aveţi tendinţa să-i luaţi lucrurile lui. Îi este frică că veţi ţipa la el, că-i veţi răni sentimentele. Ştie că tu vei avea o reacţie negativă. Un copil recunoaşte diferenţele subtile în comportamentul tău. Cu toate acestea, el este incapabil de a articula în cuvinte frica lui.

5 sfaturi pentru a calma un copil nervos

1.    Învaţă-l să înţeleagă şi să spună cuvântul “mânie” sau “suparat”.
După ce copilul s-a liniştit, întreabă-l calm ce anume l-a supărat. Fă-l să exprime cu propriile lui cuvinte ce anume a simţit înainte de a se supăra. În cazul în care copilul este prea mic pentru a spune cuvintele mânie, supărat, părintele trebuie să identifice ce declanşează stresul.
Pune o etichetă pe accesul copilului de furie, şi anume”furios”. Spune-i că el este furios. Lasă-l să ştie că ai identificat ceea ce l-a făcut să fie supărat. Încurajaţi copilul să spună în felul următor: “Marius este furios” sau “Maria este furioasă pentru că mama i-a luat papusă. Da, Maria este furioasă. Doar făcându-l să înţeleagă că ştii ce simte, copilul va începe să se calmeze.

2.    Încurajează-l să spună “Trebuie să mă calmez!”
În funcţie de vârsta copilului, învăţă-l să spună, atunci cand e supărat “Trebuie să ma calmez!”.  A vorbi cu propria-i persoană poate fi cea mai bună strategie pentru a se simţi în siguranţă.  Laudă-l de fiecare dată cand face asta.  Dacă copilul nu poate spune asta, el trebuie să ştie că eşti langă el şi că-l vei ajuta să se calmeze.

3.    Învaţă-l să expire şi să inspire
Furia este o reacţie la o ameninţare percepută. Atunci când copilul începe sa aibă accese de furie, spune-i să se uite în ochii tăi şi să respire încet. Arată-i cum trebuie să facă. Practică acest lucru de 5 ori. Încurajează-l să facă şi el ca tine si laudă-l pentru încercarea lui de a te imita.

4.    Distrage-i atenţia de la lucrul sau situaţia ce i-au provocat starea de nervozitate
Râsul este cel mai bun medicament împotriva stresului. Caută ceva ce i-ar distrage atenţia copilului şi l-ar amuza.  Pentru copiii mici, asigură-te că ai mereu la îndemână jucarioare sau bombonele care i-ar distrage atenţia.  Însă fii atentă cu dulciurile, pentru că adesea, prea mult zahăr poate cauza nervozitatea copilului.

5.    Nu-i tolera comportamentul agresiv
Sub nicio formă, nu tolera comportamentul agresiv al copilului tău. Singurul mod de a opri copilul să fie agresiv este de a stabili clar, ca o regulă: “ Agresiunea nu este acceptată în această casă!”.

3 Shares
Top articole:

Crezi ca ouale se pastreaza mai bine in frigider? La fel ca rosiile sau castravetii? Ei bine, te inseli! Sunt alimente care se pastreaza mai bine daca sunt tinute intr-un loc racoros, dar nu…

citeste continuarea ...

Oţetul de mere nu este bun doar pentru salate, acesta este şi un produs cosmetic natural şi extrem de eficient. În plus, este şi accesibil la preţ.

citeste continuarea ...

Bicarbonatul de sodiu este extrem de eficient impotriva cosurilor, a punctelor negre si pentru a calma pielea iritata.

citeste continuarea ...

Stiati ca uleiul de masline va poate ajuta sa va albiti dintii in mod natural, fiind eficient impotriva petelor si in prevenirea formarii tartrului?

citeste continuarea ...

Putem considera coarda de sarit ca cel mai bun aliat al nostru atunci cand vrem sa dam jos kilogramele in plus, sa scapam de celulita sau pur si simplu cand vrem sa ne simtim bine in pielea noastra.

citeste continuarea ...

Ştim deja de numeroasele efecte benefice pe care chefirul le are asupra sănătăţii întregului organism, dar ştiai că acesta face minuni şi asupra pielii noastre?

citeste continuarea ...

Mierea este un aliat puternic al unui sistem imunitar puternic. Insa este recomandat sa o consumam in timpul sarcinii?

citeste continuarea ...