Furiile copiilor si cum sa le facem fata

Furia este un exces de excitatie, o descarcare emotionala pe care copilul nu o poate exprima prin cuvinte.

Furia copilului poate fi expresia unei indispozitii, de aceea trebuie determinate mai intai ratiunile acesteia. Are febra, este obosit sau este vorba pur si simplu de un capriciu pentru a-l testa pe adult?

Ingerasul de la gradinita se poate transforma intr-un mic monstru cand ajunge acasa. De ce? Adesea, acesti copii fac exact ceea ce vor la ei acasa. Parintii “absenti” au partea lor de responsabilitate in acest comportament, cedand, atunci cand sunt de fata, tuturor capriciilor.

Furiile copiilor si cum sa le facem fata

Care sunt motivele care pot provoca furia unui copil?

-Un criteriu este varsta copilului.

-Daca are frati si surori, la originea acestei furii se afla gelozia.

Situatia materiala a parintilor este si ea un criteriu. O situatie materiala precara duce la nervozitatea parintilor care se transmite foarte repede si copiilor.

Frustrarea sau deranjarea micilor obiceiuri, de fapt tot ce se opune unei dorinte imediate, poate fi pretextul unei mici crize de nervi din partea copilului.

Intreruperea jocului pentru niste lucruri absolut banale si lipsite de importanta cum ar fi mancatul, spalatul dintilor sau culcatul.

Neputinta de a vorbi, deci de a se face inteles, este un motiv foarte frecvent de suparare.

Asa de mic cum il vedeti, el va vrea sa ia singur hotarari, insa, tocmai fiindca este mic, se va simti neputincios in fata voastra. Atunci ce-i ramane de facut? Ori sa va asculte, ca sa va faca placere, ori sa fie insuportabil, ca sa se faca auzit. Oricare ar fi situatia, incercati sa-l intelegeti, sa-l calmati si, in acelasi timp, sa-l invatati sa va respecte, fara a ridica tonul sau a bate din picior in fata lui.

Atitudinea parintilor este esentiala, deoarece acestia trebuie sa stabileasca limitele, ramanand in acelasi timp receptivi fata de copil.

Un gest amical sau o alintare sunt suficiente, cateodata, pentru a calma un pitic suparat. Nu trebuie sa ne ingrijoreze foarte tare furiile sale copilaresti, caci acestea fac parte din dezvoltarea normala a copilului. Prin aceste accese de furie, micutul vrea sa arate lumii ca exista ca individ. Dar daca sunt foarte dese sau au loc la gradinita sau cresa, trebuie consultat medical.