Accese de plans insotite de spasme la copii

plans cu spasme la copii

Un copil rasfatat sau capricios care nu accepta niciun refuz are urmatoarea stratagema: crize violente de plans.

Scenariul unui plans cu spasme este tipic: bebe se sperie foarte tare, simte o durere puternica sau are o criza de furie si incepe sa planga in hohote. La un moment dat, toracele i se blocheaza, in timp de expira aerul. Fata I se albastreste iar copilul isi pierde cunostinta pentru cateva secunde. Spasmele trec brusc, copilul respira din nou normal, culorile ii revin in obraz – deci creierul este din nou irigat.

Accesele de plans insotite de spasme pot aparea dupa varsta de sase luni si dispar de la sine de obicei pe la doi ani, cel mult sase ani.

La o varsta foarte frageda, copilul nu are capacitatea de a-si da seama ca isi “santajeaza” parintii cu aceste accese de plans, deci criza lui nu este voita. Pe masura ce cresc, copiii observa reactia inspaimantata a parintilor sau a bunicilor si incearca sa “exploateze” aceasta slabiciune ori de cate ori isi li se refuza ceva. Asadar, nu-i satisface copilului toate capriciile daca vrei sa nu ajungi sa te temi de reactia copilului tau.

Ce poti face cand copilul are o criza de plans cu spasme?

In primul rand, pastreaza-ti calmul. Stropeste-l pe fata cu putina apa rece si palmuieste-l usor obrazul, intinde-l pe pat si asteapta sa-si revina. In cateva secunde o sa-si recape suflul. Cand si-a revenit, poarta-te firesc si trateaza incidental ca pe un lucru banal.

Diferenta dintre plansul cu spame si convulsii

Convulsiile se produc, de cele mai multe ori, cand copilul are febra si se inregistreaza o crestere brusca a tempteraturii cau cand are hipocalcemie. Copilul isi pierde cunoastinta pentru cateva momente, ochii i “se duc peste cap”, trupul devine moale sau foarte incordat si are miscari agitate. Spasmul din plans intervine doar intr-un moment de furie, dureaza doar cateva secunde si nu provoaca miscari involuntare ale corpului