Sentimentele de frica ale copiilor

Frica la copii

Copilul tau este la varsta la care imaginatia este in plina dezvoltare si astfel este predispus la temeri care apar in timpul zilei, dar mai ales pe timp de noapte. Noaptea poate ridica multe probleme copilului nostru, iar cosmarurile sunt comune. Vestea buna este ca micutul tau are o minte creatoare, si aceeasi energie care creeaza scenarii infricosatoare poate fi folosita pentru a-l ajuta sa faca fata acestor sentimente de frica.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face tu, ca parinte, este sa afli cu exactitate ce sentimente are copilul tau, de ce anume se teme. Chiar daca stii ca este imposibil ca in camera copilului sa existe mostrii, el nu este convins de acest lucru. Discuta cu el despre fricile pe care le are si explica-i ca toti baietii si toate fetele se simt, uneori, speriati – chiar si tie iti era frica de monstrii cand erai de varsta lui. Daca discuti cu el, atunci el va sti ca poate veni oricand la tine pentru a-si impartasi sentimentele si astfel nu se va mai simti rusinat de ele.

Deci, incurajeaza-l sa vorbeasca mereu de ceea ce-i creeaza vreun sentiment de frica si, eventual, roaga-l sa deseneze pe o hartie cam ce-si imagineaza. Daca frica lui este datorata unor emisiuni sau desene animate la care copilul obisnuieste sa se uite, taie cumva accesul la ele sau limiteaza-le. Explica-i ce este un desen animat sau un personaj pe care-l vede la televizor, sau in carti pentru a face distinctia intre acestea si realitate.

In cele din urma, utilizati aceste frici ca pe o oportunitate de invatare. Daca copilul tau se teme, de exemplu, de lupi, atunci aflarea mai multor lucruri despre lupi il va ajuta sa inteleaga cum anume „opereaza” ei. Va afla ca lupii traiesc in anumite zone, intr-un anumit climat si au nevoie de alimente si conditii specifice pentru a trai. Astfel, va realiza ca niciun lup nu are ce cauta sub patul lui.

Daca copilul este in continuare extrem de fricos, petrece mai mult timp cu el noaptea. De obicei, fricile copiilor sunt intense, dar de scurta durata.

Comunica cu copilul tau si, pe langa faptul ca-l ajuti sa treaca peste orice sentiment de frica pe care-l are, va consolidati si relatia parinte-copil care va fi extrem de sanatoasa pe intreg parcusul vietii.