Cum comunicam cu un copil de 4-5 ani?

Cum comunicam cu un copil de 4-5 ani?

Cea mai placuta experienta pentru un parinte este comunicarea cu propriul copil. La varsta de 4-5 ani, copiii invata totul din informatiile pe care le primesc din interactiunile si experientele cotidiene cu alti copii, cu parintii si cu lumea in general. Aceasta fiind varsta la care copiii merg la gradinita, ei trebuie invatati de acasa ce si cum sa vorbeasca, abilitati absolut necesare pentru a invata intr-un mediu organizat.

Implicati-l in activitati de tot felul

Cu cat copilul este mai mult implicat intr-o conversatie, cu atat invata mai multe. Cititul povestilor, cantatul, jocurile de cuvinte si chiar „palavrageala” zilnica, toate acestea ii vor imbogati copilului vocabularul, in paralel cu dezvoltarea abilitatilor de ascultare. Iata cateva sugestii pentru a-i imbogati abilitatile de comunicare:

–  Ajutati-l sa recunoasca povesti in care sunt prezentate familii ca cea a voastra si sa faca asocieri.

–  Oferiti-i carti, reviste cu benzi desenate si alte materiale pe care copilul le poate studia fara ajutorul vostru.

–  Ajutati-l sa-si faca un albul de fotografii pe care sa-l intituleze „Acesta sunt eu” sau „Aceasta este familia mea”.

–  Comentati filmele sau programele de televiziune pe care le urmariti impreuna.

Cate cuvinte trebuie sa stie prescolarul?

Pe masura ce-si insusesc notiuni despre limbaj, copiii devin tot mai sofisticati in conversatie; pot inventa povesti sau le pot asculta si apoi repovesti. La aceasta varsta, majoritatea copiilor au o vorbire inteligibila, sunt capabili sa inteleaga faptul ca literele si sifrele reprezinta simboluri ale unor lucruri reale si idei si ca pot fi folosite pentru a povesti si pentru a oferi informatii celor din jur. Mai mult, pot compune propozitii care sa contina mai mult de opt cuvinte, iar vocabularul lor contine deja intre 1000 si 2000 de cuvinte.

Ce trebuie facut daca suspectati vreo problema?

Daca banuiti ca micutul are vreo problema cu auzul, cu insusirea limbajului sau claritatea vorbirii, mergeti la un consult la pediatru. Un test de auz v-ar putea lamuri daca are vreo problema cu auzul.

In cazul in care doctorul depisteaza un deficit de comunicare, recomandata ar fi realizarea unei evaluari de vorbire-limbaj. Daca acest lucru se intampla in paralel cu o intarziere in dezvoltarea altor procese, cel mai bine ar fi sa apelati la un psiholog.

0 Shares
Top articole:

Crezi ca ouale se pastreaza mai bine in frigider? La fel ca rosiile sau castravetii? Ei bine, te inseli! Sunt alimente care se pastreaza mai bine daca sunt tinute intr-un loc racoros, dar nu…

citeste continuarea ...

Oţetul de mere nu este bun doar pentru salate, acesta este şi un produs cosmetic natural şi extrem de eficient. În plus, este şi accesibil la preţ.

citeste continuarea ...

Bicarbonatul de sodiu este extrem de eficient impotriva cosurilor, a punctelor negre si pentru a calma pielea iritata.

citeste continuarea ...

Stiati ca uleiul de masline va poate ajuta sa va albiti dintii in mod natural, fiind eficient impotriva petelor si in prevenirea formarii tartrului?

citeste continuarea ...

Putem considera coarda de sarit ca cel mai bun aliat al nostru atunci cand vrem sa dam jos kilogramele in plus, sa scapam de celulita sau pur si simplu cand vrem sa ne simtim bine in pielea noastra.

citeste continuarea ...

Ştim deja de numeroasele efecte benefice pe care chefirul le are asupra sănătăţii întregului organism, dar ştiai că acesta face minuni şi asupra pielii noastre?

citeste continuarea ...

Mierea este un aliat puternic al unui sistem imunitar puternic. Insa este recomandat sa o consumam in timpul sarcinii?

citeste continuarea ...