Asigura-i micutului tau o copilarie de poveste

Stim cu totii ca lectura stimuleaza creierul copiilor. Povestile, basmele nu trebuie considerate doar o modalitate de a umple timpul copilului, ci una eficienta de a-i dezvolta vocabularul si de a-i rezolva eventualele probleme de comunicare pe care copii le pot avea la varste fragede.

Citeste-i copilul in fiecare seara cel putin 20 de minute

A-i citi o poveste sau un basm seara la culcare are multe beneficii. Distrează şi relaxează copilul, dezvolta imaginatia, si odata cu imaginatia si limbajul si capacitatile cognitive. O sa observati ca, daca faceti din citit un obicei, copilul va astepta cu nerabdare seara pentru a intra iar si iar in lumea minunata a povestilor.

Cum alegi povestea potrivita?

Este de preferat ca atunci cand alegi o poveste sa tii cont urmatoarele elemente:

Familiaritatea. Chiar dacă ii citesti o poveste cu dragoni si locuri magice, copilului îi place să aibă ca indicii lucruri familiare. Poate dragonul are un frate mai mic si enervant sau regatul are un magazin alimentar la fel ca acela la care copilul a fost cu tine. Fiind capabil să gaseasca cateva elemente familiare, copilului ii va fi mai usor sa-si imagineze personajele si intamplarile.

Lungimea povestii: Deoarece unul din obiectivele de o povesti înainte de culcare este de a ajuta somnul copilului, nu vrei ca povestea să fie prea lunga. Copiilor le place să afle deznodamantul, iar a adormi înainte de sfârşitul povestii ii poate intrista. Dacă cititi o serie de poveşti sau o carte mai mare, cititi pe capitole, iar daca nu puteţi ajunge la sfârşitul unui capitol, încercaţi să incheiati seara intr-un punct în care s-a întâmplat ceva pentru a da copilului un sentiment ca ceva important s-a intamplat. Ar fi bine sa-i citesti copilului pentru cel putin 20 de minute.

Varietate: Fiecare copil are un basm, o poveste sau o carte preferata si de cele mai multe ori copilul solicită ca aceasta sa fie citita iar si iar. Nu contează cât esti de plictisita de povestea respectiva, copilul tau are nevoie de aceasta repetiţie pentru a-l ajuta sa invete. Cu toate acestea, poţi introduce încet incet povestiri noi. Spune-i copilului tau ca vei citi povestea preferata în fiecare noapte, cu excepţia zilelor de duminica şi miercuri (de exemplu), atunci când veţi citi altceva. Daţi-i copilului posibilitatea de a face selecţia. U timpul, copilul va incepe sa-si doreasca povesti noi in fiecare seara pana-si vor gasi o alta preferata.

Mulţi copii vor poveşti înfricoşătoare, dar nu allege o astfel de poveste inainte de culcare. Imaginatia copilului este extrema de bogata, iar acele fabulatii infricosatoare ei le vor considera reale.

Nu le citi povesti care nu au un final fericit. Chiar daca povestea este cu vrajitoare si dragoni, acestia, la final, trebuie pedepsiti. In mintea copilului binele si tot ce este correct se asociaza astfel cu succesul si cu dreptatea.

Un alt avantaj al lecturii este acela ca il va invata pe copil sa coopereze. In cele mai multe povesti exista un personaj care ajuta eroul sau eroina. Astfe, protagonistul nu-si va atinge telul singur, oricat de destept si de puternic ar fi. Prin intermediul povestilor, copiii invata de mici cat de important este sa lucreze in echipa si sa accepte ajutorul celorlalti.

Foto: http://www.flickr.com/photos/aidanmorgan/3537327425/