Când să începi să-i citeşti copilului?

 

A-i citi copilului, chiar si atunci cand acesta nu a implinit un anisor, ar trebui sa devina o dependenta. Atunci cand ii citesti copilului, ei isi indreapta toata atentia asupra ta si a ceea ce aude. Nicio emisiune Tv sau jucarie nu poate egala efectul cititului asupra copilului.

Numeroase studii confirmă faptul că lectura la sugari nu numai că stimulează dezvoltarea limbajului si a vorbirii, si dezvolta inteligenta acestuia. Daca citiţi copilului de mic, fiti siguri ca el va fi atras de literatura tot restul vietii.

Lectura  este, pentru copii, o modalitate foarte bună de a descifra sunetele şi ritmurile vorbirii, cruciale pentru dezvoltarea limbajului.

Copiii de 18-25 de luni ai caror parinti le-au citit in mod constant inteleg mai multe cuvinte decat cei ai caror parinti nu le-au citit. Este greu de dovedit  daca aceste avantaje dureaza, dar multi parinti considera ca, daca copilul ia contact cu cartile cat mai devreme, lucrul acesta  va face o diferenta in viitor. Nu numai ca sunt  stimulate abilitatile lingvistice ale copilului, ci ii face mai dornici să înveţe cum să citească si cum sa afle pe cont propriu lucruri noi.

Cititului pe vârste

De cand s-a nascut pana la 12 luni

De la naştere până la 6 luni: Din moment ce viziunea unui copil este încă în curs de dezvoltare, poti sa alegi carti cu puţin text sau chiar deloc  dar care sa contina imagini mari, cu forme si culori contrastante. De asemenea, ia în considerare cărţi interactive, cum ar fi cartile cu papusi, animale, obiecte geometrice.  Cu cat diversificati mai mult, cu atat va veti simti amandoi mai bine.

Copiii atat de mici sunt atrasi de tonul vocii tale si nu de intelesul cuvintelor.  Deci cartile pentru copii, revistele, sau chiar cartea pe care tu te chinui de ceva  vreme sa o termini sunt foarte bune.

7 – 12 luni: La jumatatea primului an, copiii pot începe să înţeleagă unele dintre cuvintele auzite.  Cele mai semnificative cuvinte sunt numele şi lucrurile din viaţa lor de zi cu zi, cum ar fi : “mama”, “tata”, “caine”, “pisica” sau “lapte”.

Cartile cu doar un obiect sau persoana pe pagina sunt foarte bune. Auzindu-te mereu numind lucrurile pe care le vede isi consolidează vocabularul şi încet îl ajută să realizeze că ilustraţiile reprezinta lucruri reale. Insista pe imaginile pentru care si-a aratat mai mult interes si mimeaza ce ai citit cu fata, mainile.

13- 24 de luni

13 – 18 de luni: Acum puteţi începe să introduceti cărţi cu o frază sau două pe pagină. Cu cat esti mai nostima atunci cand citeste ceva, cu atât mai bine. De exemplu, dacă cititi despre animale, imitate animalele respective si vei observa ca bebelusul tau va crede că este foarte amuzant. Mai devreme sau mai târziu, il vei auzi si pe el scotand sunete ca “muu”, “miau”, “ham”.

Pune-i intrebari de genul  “Cum face catelul?”, “Unde este pisica?”. Pune-l sa arate in viata reala ce a vazut in poze (“Unde este nasul tau?”). La varsta asta ii poti arata mai multe imagini cu lucruri pe care bebelusul nu le vede zilnic. De asemenea, la 15-18 luni bebelusul ar putea chiar sa-ti raspunda la intrebari printr-un cuvant, asa ca ofera-I cat mai des sansa sa faca asta intrebandu-l lucruri de genul:  “Ce este asta?”. Daca raspunde, ii poti stimula vocabularul insistand pe acel raspuns: “Da, masina. Este o masina rosie!”

19 – 24 de luni: Mulţi copii mici găsesc lectura liniştitoare şi calmanta. Acelaşi lucru este valabil si pentru cărţile care-I sunt citite si rascitite. Astfel se explica de ce, începând de la aproximativ 18 luni, copiii pot solicita mereu aceeaşi carte.  Si nu va va permite sa faceti un rezumat J. Această repetiţie perseverenta are un beneficiu de învăţare, si anume îi ajută pe copii sa inteleaga sensul lucrurilor şi sa retina cuvinte  noi.

Foto: http://www.flickr.com/photos/kristioconnellphotography/3772297283/
Recomandari Despre-copii.com
  1. Copiii sunt mâinile cu care ne prindem de rai. – Henry Ward Beecher
  2. Copilăria… Cadoul pe care ni-l face viața pentru ce vom avea de îndurat. – Horațiu Mălăele.
citeste continuarea ...

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) nu recomanda utilizarea ceaiului de sunatoare la gravide sau la femeile care alapteaza.

citeste continuarea ...

Vă veţi confrunta cu multe schimbări la copiii voştri pe tot parcursul vieţii lor. Unele dintre aceste schimbări vă vor face să fiţi mândri dar unele nu.

citeste continuarea ...