Copilul meu vomita – cand trebuie sa-mi fac griji?

Copilul vomita - cand trebuie sa-mi fac griji?

Voma poate fi cauzata de multe lucruri. Dar de cele mai multe ori, varsaturile la copii sunt cauzate de gastroenterita. Gastroenterita este o infectie a sistemului digestiv cauzata de virusuri sau bacterii si provoaca greata si diaree.

La sugari si la copiii mici, varsaturile sunt comune. Nu este, de obicei, un motiv de ingrijorare, atata timp cat copilul este sanatos in celelalte privinte.

De ce vomita copiii?

Daca bebelusul este sanatos, dar vomita dupa masa, de vina poate fi refluxul gastroesofagian. Refluxul gastroesofagian apare atunci cand continutul din stomac se intoarce inapoi in gat. Esofagul este tubul care uneste gura cu stomacul. Un inel de muschi din partea de jos a esofagului se deschide şi se închide pentru a permite produselor alimentare sa intre in stomac. Acest inel de muschi este numit sfincterul esofagian inferior. Refluxul apare cand aceasta „poarta” se deschide, permitand continutului stomacului sa revina in esofag.

De obicei, aceasta problema dispare dupa primul an de viata, atunci cand muschii se vor dezvolta.

Este un lucru comun ca un sugar sa vomite din cand in cand cantitatea de lapte bauta, dar daca se intampla mult prea des,  de doua, trei ori pe zi, adresati-va medicului.

Nu numai refluxul gastroesofagian este vinovat de aceasta stare de rau a copilului. Aceasta mai pot fi cauzata si de unele infectii, cum ar fi o infectie a tractului urinar sau meningita, o obstructie intestinala sau apendicita.

Cum se trateaza refluxul gastroesofagian

Tratamentul pentru reflux depinde de simptomele copilului si de varsta pe care o are. Medicul va stabili in functie de aceste simptome daca este necesara o medicamentatie care sa reduca cantitatea de acid din stomac.

Pe langa medicamentele prescrise de medic, iata cum mai puteti reduce simptomele refluxului gastroesofagian:

– oferiti-i copilului mese mai dese si mai mici.

– nu-i dati copilului sa manance cu 2-3 ore inainte de culcare.

– tineti copilul intr-o pozitie usor inclinata in timp ce mananca, pozitie in care poate si dormi cateva ore mai tarziu.

Cand trebuie sa consultam medicul?

Este absolut necesara o vizita la medic daca oricare dintre aceste simptome apar:

– copilul nu ia in greutate

– abdomenul este umflat si moale.

– vomita cu sange sau voma are o culoarea galben-verzuie

– copilul vomita prea des si fortat

– starea generala a copilului pare una proasta.