Cum îmi învăţ copilul să se spele pe dinţi?

Cum îmi învăţ copilul să se spele pe dinţi?

Noi, adulţii, ştim cât de importantă este igiena orală, iar dacă suntem părinţi este de datoria nostră să învăţăm copilul să conştientizeze şi el ce înseamnă periatul zilnic al dinţilor. Auzim mereu părinţii plângându-se că copilul lor nu vrea să se spele pe dinţi.

Ce ne facem atunci când copilul opune rezistenţă şi nu vrea sub nicio forma să se spele pe dinţi? Îţi vom oferi în continuare nişte sfaturi care te vor ajuta să treci peste acest hop.

Începeţi devreme

Cel mai bine este să-ţi înveţi copilul să se spele pe dinţi în jurul vârstei de doi ani şi nu mai târziu de trei. Până la vârsta de şase ani, copiii nu au dexteritatea necesară să se spele pe dinţi şi de aceea trebuie ajutaţi. Supravegherea părinţilor este esenţială. O idee bună este ca părinţii să se spele şi ei pe dinţi în acelaşi timp cu copilul, pentru a fi un exemplu adecvat (se ştie că cei mici adoptă imediat obiceiurile celor mari).

Faceţi spălatul pe dinţi distractiv

Puteţi atenua repulsia copilului faţă de spălatul pe dinţi apelând la jocuri, astfel nu se va mai simţi obligat să facă acest lucru.

Profitaţi de ceea ce-i place copilului şi treceţi la acţiune. Luptaţi împotriva “inamicilor” plăcii dentare, sau porniţi la vânătoarea „comorilor” din spatele molarilor, sau conduceţi periuţa „trenuleţ” de-a lungul dinţilor şi pe limbă.

Alegeţi de la bun început calea corectă, iar copiii nu vor mai şti o altă cale

Nu răzuiţi doar înainte şi înapoi – ţineţi peria la un unghi de 45 ° şi mişcaţi circular de sus în joc, ca roţile unui tren. Amintiţi-i să perie gingiile, de asemenea. Partea din spate a dinţilor o poate vedea cu ajutorul unei oglizi. Ţineţi peria în poziţia verticală şi mişcaţi de sus in jos. O să faceţi mizerie, dar copilul sigur se va distra.

Timpul necesar unui periaj este de 2 minute. Copilului nu i se va părea o eternitate dacă apelaţi la truncurile de mai sus.

Sunt şi alimente care vor „spăla” dinţii. Legumele şi merele înlătură  produsele alimentare dintre dinţi. Deci, nu numai că îi oferiţi astfel copilului alimente sănătoase, ci şi adevăraţi „inamici” ai cariilor dentare.

Amintiţi-vă, fără zahăr pe timpul nopţii! În cazul în care copilul obişnuieşte să bea ceva, umple sticla numai cu apă. Enzimele din lapte, suc, vor grăbi apariţia cariilor dentare. Sigur nu vrei ca la 3 anişori copilul să aibă nevoie de o obsturaţie de canal.

 

Consultul stomatologic.

În ceea ce priveşte consultul stomatologic, vârsta de unu-doi ani este cea mai potrivită pentru primul control. La această vârstă, medicul poate observa dacă dinţii se dezvoltă normal şi vă va poate face recomandări referitoare la produsele potrivite pentru igiena orală a copilului.

Recomandari Despre-copii.com
  1. Copiii sunt mâinile cu care ne prindem de rai. – Henry Ward Beecher
  2. Copilăria… Cadoul pe care ni-l face viața pentru ce vom avea de îndurat. – Horațiu Mălăele.
citeste continuarea ...

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) nu recomanda utilizarea ceaiului de sunatoare la gravide sau la femeile care alapteaza.

citeste continuarea ...

Vă veţi confrunta cu multe schimbări la copiii voştri pe tot parcursul vieţii lor. Unele dintre aceste schimbări vă vor face să fiţi mândri dar unele nu.

citeste continuarea ...

Halena sau gura urat mirositoare nu este o problema intalnita doar la adulti. Se intampla ca si copiii sa aiba halena.

citeste continuarea ...

La nivel mondial, aproximativ 51% din sugarii si copiii sub varsta de cinci ani sunt anemici din cauza deficientei de fier.

citeste continuarea ...

Deşi mulţi părinţi consideră că micuţii de peste 10 ani sunt destul de maturi pentru a rămâne singuri acasă, specialiştii avertizează că acest lucru depinde de fiecare copil în parte. Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să vă pregătiţi copilul pentru ziua „singur acasă”.

citeste continuarea ...