Obezitatea la copii si efectele ei

Cum afecteaza obezitatea copiii

Obezitatea la copii poate duce la o serie de complicaţii de sănătate, atât în ​​prezent cât şi pe măsură ce copiii devin adulţi. „Aproape fiecare organ al corpului este afectat în mod negativ de obezitate”, avertizează doctorii.

Riscuri asupra sănătăţii

Cele mai îngrijorătoare consecinţe ale obezitatii la copii sunt diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare şi accidentele vascular cerebrale. Aceste boli şi precursorii acestora (rezistenţa la insulină, intoleranţa la glucoză, ateroscleroza, hipertensiunea arterială) sunt frecvente la copii obezi. Aproximativ 30% din copiii obezi suferă de „sindromul metabolic”, care este definit din punct de vedere medical ca o combinaţie de mai multe boli din cele enumerate mai sus; acest sindrom metabolic creşte semnificativ riscul de complicaţii grave de sănătate atunci când copiii vor deveni adulţi.

Obezitatea infantila si obezitatea, in general, poate avea consecinţe pe termen lung si anume: degenerarea hepatică (steatoză hepatică), apnee în somn, insuficienţă renală, sindromul ovarului polichistic (la femei), dureri de genunchi şi şold, risc mai mare de fracturi osoase şi hipotiroidism.

Provocări fizice

Copiii obezi se lovesc de o serie de bariere fizice care-i împiedică să aibă un stil de viaţă activ. Toate acestea vor degenera în probleme de sănătate, cum ar fi astmul, dureri articulare şi ale muşchilor, senzaţie de „prea supraponderal pentru a face activitate fizică” şi multe altele. Copiii obezi trebuie să înceapă încet încet să facă diverse activităţi fizice (pe lângă o alimentaţie sănătoasă şi săracă în calorii) pentru a preveni consecinţele pe termen lung ale obezităţii.

Impactul social

Obezitatea la copii este puternic corelată cu stima de sine scazută şi marginalizare socială. Din cauza acestor consecinţe psihologice, rezultatele şcolare ale copiilor pot fi mai slabe. Aceste dificultăţi sociale vor continua şi la maturitate. În plus, sentimentul de autoconştientizare a corpurile lor sau sentimentul izolării atunci când nu este ales de către colegii lor pentru a participa la sporturi descurajează copiii obezi să devină mai activi fizic, perpetuând acest ciclu trai nesănătos.