Cum să cultivi pasiunea pentru citit copilului tău?

Învăţătorul sau profesorul copilului vostru v-a spus că lectura regulată, independentă din afara orelor de curs este cel mai bun mod de a îmbunătăţi fluenţa în exprimare a copilului tău şi de a ridica nivelul lui de lectură. Dacă această practică nu a facut parte din rutina voastră de acasă, îţi oferim în continuare câteva sugestii practice despre cum să pui în aplicare un program pentru copilul tău.

Creaţi o rutina. Profesorul copilului tău cel mai probabil recomandă (sau cere) lectură timp de douăzeci-treizeci de minute în fiecare zi. Ajutaţi-l pe cel mic să facă din acest lucru un obicei. Uneori, citind la aceeaşi ora în fiecare zi este cel mai bun exercitiu. Unor copii, asemenea adulţilor, le place să citească la culcare, dar capacitatea lor de a înţelege textul citit se poate diminua pe măsură ce copilului i se face somn. În cazul în care citesc în pat, a merge la culcare mai devreme decât ora lor de culcare obişnuită este o idee bună.

Asigură-le un loc liniştit şi confortabil unde să citească. Chiar şi nouă, adulţilor, ne este greu să ne concetrăm când televizorul este pornit, când muzica se aude din cealaltă cameră sau când telefonul sună. Asemenea nouă, şi copiii, atunci când citesc, se concentreză mai greu atunci când nu se simt confortabil. Întreabă-l dacă este ceva care-l deranjează, sau dacă lumina este bună. Nu uita de consultul oftalmologic, iar dacă copilul are nevoie de ochelari, aminteşte-i  să-i folosească ori de câte ori citeşte. Când  citesc, copiii – lăsându-şi imaginaţia să zboare – trăiesc un moment magic.

Fii tare pe poziţii când vine vorba de a respecta rutina de citit. Folosiţi un ton calm, pozitiv, nu sâcâiti copilul atunci când vine vorba de ora de lectură. Fii flexibilă, dar fermă. Vrei ca timpul petrecut citind să fie productiv, să se bucure de cartea respectivă şi să înţeleagă ce citesc, să se holbeze la ea, prefăcându-se că citesc. Copiii au nevoie de exerciţiu pentru a înţelege ce citesc, pentru a pătrunde cu adevărat în lumea carţii respective.  Fii fermă pe poziţii când este ora de citit  dar nu obliga copilul să citească, ci fă-l să iubească cărţile.

Învăţaţi-vă copilul să folosească semnele de carte. Multi copii uita unde au ramas cu lectura, iar folosirea unui semn de carte ii asigura ca pot lua cartea respective in mana si continua cu cititul ei oricand, nemaiexistand stresul cautarii locului unde au ramas. Sticky notes-urile sunt excelente pentru ca le poate lipi exact deasupra randului unde a ramas.  Poate folosi orice ca semn de carte, insa ar fi de preferat sa fie unul cat mai frumos, astfel copilul nu va uita de el.

Este nevoie de un pic de exercitiu:  intr-o mana tine cartea, cu cealalta muta marcajul pe randuri. Ei vor înţelege mai bine cartea iar atunci cand ceva le distrage atentia, chair si pentru cateva moment, găsesc imediat  locul unde au ramas. Daca copilul abia a invatat sa citeasca, se poate folosi de deget pentru a urmări cuvânt cu cuvânt.

Discutaţi cu copilul despre ceea ce citesc. Pentru a te asigura ca cel mic intr-adevar intelege ceea ce citeste, sau ca nu te pacaleste ca citeste ci doar se holbeaza la carte, cere-i sa-ti povesteasca ceea ce a citit. Roaga-l sa-ti vorbeasca despre personajele care apar in carte, prin ce trec  ele. Cu cat iti da mai multe detalii, cu atat te va convinge ca a fost atent la ceea ce citeste si ca a participat si el alaturi de personaje.  Iar cand reiau o carte pentru a continua o carte inceputa deja, intreaba-l ce s-a intamplat data trecuta cand a citit.

Nu-l lasa sa abandoneze carti foarte des. Un copil, pentru a deveni absorbit de o carte, are nevoie sa citeasca cateva pagini sau chiar capitole. Încurajeaza-l să continuie cartea. Acesta ii va castiga probabil interesul. Cu toate acestea, uneori, o carte nu este cu adevărat ceea ce aşteptau copiii sa fie. In momentul acela, cel mai bin ear fi sa renunte la ea.

Puneti copilul, din cand in cand, sa va citeasca cu glas tare. Fluenta cu care citeste este importanta si veti sti daca este buna doar punandu-l sa citeasca cu glas tare. Încurajeaza-l să aiba expresie în glas, iar exagerarea dialogului poate fi foarte distractiva. Nu-l corecta cand citeste, il va intimida acest lucru, dar este bine pentru el să ceară ajutor cu cate un cuvânt.

Dacă observaţi că se chinuie sa citeasca mai mult de 5% din cuvinte pe pagina, acea carte ar putea fi prea dificila pentru copilul tau in momentul acesta.

Fii la current cu aparitiile noi de carti. Fa vizite regulate la librarie. Cumpara toate cartile ale autorului preferat de copil, dar, de asemenea, incurajeaza-l sa citeasca si ceva nou. Toate cartile trebuie sa fie pentru varsta copilului.

Gaseste un loc doar pentru cartile copilului. Nu este de preferat ca cel mic sa-si tina cartile in biblioteca comuna. Astfel, exista riscul ca el sa nu ajunga la ele atunci cand va vrea. Un raftulet sau un cos doar pentru el este perfect. Fratiorii mai mici nu este bine sa aiba acces la carti, ei nestiind cum sa aiba grija de ele.

Lectura trebuie să fie o activitate placuta, la îndemana, care sa-i ajute pe copii sa-si construiasca un vocabular bogat. Indragind-o de mic, el o va iubi pentru tot restul vietii si va va multumi mereu ca i-ati insuflat aceasta pasiune pentru carti.

Foto:  http://www.flickr.com/photos/stacymbass/3808849947/