Cum se prepara borsul

Pentru prepararea borsului ai nevoie de: 1/2 kg tarate de grau, 1/2 kg malai, 1 pahar huste, 2 felii paine neagra, 5-6 l apa, 2-3 carbuni stinsi.

Cum se preparara borsul

Borsul se prepara intr-un vas de pamant sau, in lipsa, intr-unul de sticla. Se spala bine vasul, se limpezeste, apoi se opareste si se scurge bine,  pana se usuca.

Pentru a inlatura orice miros, cand vasul este de pamant, se afuma cu o carpa aprinsa, de preferinta de in sau de canepa. Dupa ce vasul a fost astfel pregatit, se umple borsul: se amesteca taratele de grau cu malaiul si se asaza in vas. Se adauga apa rece atat cat sa le cuprinda, pentru ca substanta albuminoasa din tarate sa se dizolve. Peste 10-15 minute se adauga apa clocotita si se amesteca bine cu un facalet sau cu o lingura de lemn cu coada lunga, pana cand se raceste atat cat sa se suportabila in contact cu degetul. Se adauga hustele, se amesteca din nou, apoi se introduc feliile de paine si 2-3 carbuni stinsi, care ajuta la limpezirea borsului si care impiedica prinderea cu timpul a unui miros neplacut. Pentru ca borsul ca capete un gust mai bun, se adauga si o creanga cu frunze de visin.

In lipsa de huste, se foloseste aluat dospit de la framantarea painii sau drojdie de bere. Se mai poate prepara borsul pentru prima data cu o maia formata din 1/2 kg malai amestecat cu apa iarta. Dupa ce s-a racit, se adauga 2-3 linguri de faina de grau.

Cand borsul este gata, se asaza la loc racoros, vasul fiind acoperit cu un fund de lemn.

a treia sau a patra zi, cand borsul este gata, se strecoara si se toarna in sticle curate sau intr-un borcan care se pastreaza la rece. Dupa ce borsul s-a consumat, se poate prepara altul, turnand in vas apa calduta peste huste si amestecand bine cu facaletul. Cand incepe sa se inacreasca, se gusta borsul si, daca este destul de acru, se lasa la rece sa se limpezeasca, dupa care se toarna in sticle. Aceasta operatiune se poate repeta de doua sau de trei ori. Hustele necesare pregatirii unei alte cantitati de bors se pot pastra intr-un borcan in care se pune pe deasupra apa rece. Se leaga borcanul cu hartie pergament si se tine la rece. Restul hustelor se arunca, se spala bine vasul, iar cand borsul din sticle s-a terminat, se prepara altul dupa indicatiile de mai sus.