Cariile dentare la copii – cum le prevenim cu ajutorul alimentatiei

Prevenirea cariilor dentare la copii

Alimentele si bauturile pe care i le dati copilului pot ajuta la dezvoltarea cariilor dentare. De aceea, copilul trebuie sa adopte o dieta sanatoasa si obiceiuri bune de igiena orala cat mai devreme in viata.

Bebelusii

Bebelusii sub 4-6 luni au nevoie doar de laptele matern sau de formula de lapte. Daca introduci in alimentatia bebelusului lapte indulcit sau suc de fructe la aceasta varsta, riscul de aparitie al cariilor dentare va creste.

Pe langa alimentatie, este necesara curatarea dintiilor si a gingiilor dupa hranire, dimineata si seara. Acest lucru se va realiza indiferent daca-l hranesti cu lapte matern sau cu formula.

Copii de peste 1 an

Cand vine vorba de aparitia cariilor dentare la copii, alegerile alimentare joacă un rol important. Unele alimente pot afecta dintii, in timp ce altele contin substante nutritive esentiale pentru a-i mentine sanatosi si puternici. Pentru a ajuta la prevenirea cariilor dentare, tine cont de urmatoarele lucruri.

Calciul

Calciul este un prim ingredient pentru prevenirea cariilor dentare, in special pentru copii in crestere. Lactate sunt cea mai buna sursa de calciu (lapte, iaurt si branza). Multi oameni au impresia ca in grasimi sta „ascuns” calciul. Dar laptele si iaurtul degresat sunt la fel de bune. Alte optiuni sunt legumele verzi, cum ar fi broccoli, conservele de peste cu oase, migdalele, nucile si fasolea uscata.

Fructe, fibre si legume

Consumul de alimente bogate in fibre stimuleaza productia de saliva care contine si calciu si fosfat, aceasta ajutand la restabilirea nivelului de minerale de pe dinti, acolo unde acesta este scazut.

Surse bune de fibre sunt fructele uscate, cum ar fi curmalele, stafidele şi smochinele, precum si fructele proaspete, ca bananele, merele si portocalele. Dintre legumele bogate in fibre amintim fasolea, varza de Bruxelles si mazarea.

Cereale integrale

Cerealele integrale furnizează vitamine din complexul B si fier, care ajuta la mentinerea gingiilor sanatoase. Cerealele integrale au, de asemenea, magneziu, un ingredient important pentru oase si dinti. In plus, cerealele integrale sunt bogate in fibre. Produsele care contin tarate, orez brun sau paste sunt surse importante de cereale integrale.

In concluzie, un model de alimentatie sanatoasa ar trebui stabilit in copilarie, atunci cand parintii detin controlul asupra a ce mananca copiii si a aportului de zahar din alimente.