Si copiii au nevoie de ochelari de soare?

Ochelari de soare pentru copii

Ochelarii de soare la copii – accesoriu sau necesitate?

Expunerea prelungită la razele soarelui este dăunătoare ochilor la orice vârstă, dar este nocivă, în mod special, în cazul copiilor. Aflaţi cum puteţi proteja sănătatea ochilor copiilor voştri.

Ochelarii de soare nu sunt doar un accesoriu de modă sau ceva rezervat numai adulţilor. Purtarea ochelarilor de soare încă de la cele mai fragede vârste, poate salva copilul de apariţia unor probleme cronice ale ochilor şi chiar poate salva vederea.

Trebuie ştiut că lentila din interiorul ochiului unui copil nu poate filtra lumina soarelui ca în cazul unui adult. Asta înseamnă că expunerea la soare poate provoca daune mai mari în cazul copiilor cu vârsta de până la 10 ani, decât după această vârstă.

Mulţi părinţi nu iau în serios avertizările medicilor în privinţa protejării ochilor copiilor de razele solare, iar dacă într-adevăr le cumpără copiilor ochelari, nu optează pentru produse de calitate.

Părinţii nu trebuie să meargă pe ideea că: “Oricum, îi va strica repede, deci de ce să fac o asemenea investiţie?”. O concepţie total greşită. Purtarea ochelarilor de soare fără filtre de protecţie (aşa cum sunt cele comercializate în afara magazinelor de optică) este mai nocivă decât nepurtarea lor. Aceşti ochelari nu fac altceva decât să forţeze retina copiilor să se dilate şi astfel, se permite pătrunderea unei cantităţi şi mai mari de raze nocive care vor străbate ochiul.

Se ştie că micuţii cu nuanţa irisului mai deschisă sunt mai predispuşi bolilor oculare, dar nici ceilalţi copii nu trebuie neglijaţi şi trebuie să li se ofere aceeaşi îngrijire pentru a evita boli cum ar fi cataracta sau degenerescenţa maculară.

Când trebuie să poarte copiii ochelari de soare?

Ochelarii de soare nu sunt doar pentru zilele insorite de vară. Într-adevăr, vara, razele UV sunt de cel puţin trei ori mai mari decât în timpul iernii. Însă reflecţiile din zăpadă pot intensifica razele UV la niveluri extreme de ridicate.

Nu vă lăsaţi păcăliţi de o zi noroasă. Razele soarelui trec chiar şi prin ceaţă şi nori subţiri. Deci, atunci când ieşiţi afară, purtaţi ochelari de soare. În mod special, purtaţi-i după-amiaza devreme, când radiaţiile UV este cele mai puternice.

Ochelarii de soare nu sunt de ajuns

Pe lângă ochelarii de soare, copiii trebuie să poarte şi pălării. Alegeţi pălării cu boruri mari. Acestea vor bloca aproximativ jumătate din razele UV şi vor asigura o protecţie suplimentară.

Învăţaţi-vă copiii să nu se uite niciodată direct la soare. Privitul la soare prea mult timp, chiar şi în timpul unei eclipse, poate provoca orbirea permanentă.

Evitaţi expunerea copiilor la soare între 10 şi 4 PM. În acest interval orar, razele soarelui sunt cele mai puternice.

Nu expuneţi copiii mai mici de 6 luni la lumina directă a soarelui. Cărucioarele pentru copii cu baldachin sau umbrelă vor fi ca un scut de protecţie împotriva razelor solare.

Foto: www.cradleandall.co.uk