Treburile casnice, prilej de conflicte
Treburile domestice reprezinta unul dintre cele mai des intalnite motive de cearta. Desi poate parea un subiect pueril pentru care sa izbucneasca un conflict, exista unele cupluri care, pe aceasta tema, ajung la adevarate „razboaie” in familie.
Curatenia, la fel ca si frumusetea, este apreciata diferti in functie de om. Fiecare dintre noi am crescut avand o viziune diferita asupra a ceea ce inseamna o dezordine acceptabila. Daca ai crescut intr-o casa in care aspiratorul si stersul prafului erau indatoriri zilnice, exista mari sanse sa ai o „toleranta” minima fata de deranjul din casa. In schimb, daca ai crescut cu impresia ca putina dezordine face sa se simta ca respectiva casa este locuita, atunci „toleranta” ta este mult mai mare. Nu exista reguli de aut, nici bine sau rau, totul tine de opinia personala.
Se poate ca, atunci cand erai copil, sa fi auzit deseori: „In camera ta este dezordine”, „Cum poti trai in asa mizerie?”, „De ce nu pastreze curatenia?” – fraze insotite de o privire de repulsie. Rusinea este o arma puternica utilizata de parinti pentru a-i determina pe copii sa urmeze regulile casei privitoare la curatenie. Majoritatea oamenilor sunt crescuti cu ideea ca modul in care arata caminul lor este o oglinda a propriului caracter si ca nu ar vrea sa fie considerati lenesi sau murdari. Exact aceste sentimente de dezgust si rusine sunt cele care alimenteaza adesea conflicte pe tema indatoririlor casnice.
Multi oameni considera ca indeplinirea indatoririlor casnice prin rotatie este o modalitate de a evita disputele. Cand sarcinile sunt impartite in mod corect, problemele pot fi rezolvate. Insa, deasea, acest sistem este stabilit de unii si impus altora, ceea ce poate deveni frustrant pentru cei care nu au participat la stabilirea indatoririlor. Daca vrei ca acest sistem sa functioneze, atunci trebuie sa te asiguri ca totul a fost impariti cat mai echitabil posibil.
Cand intr-un cuplu apar conflicte pe tema treburilor casnice, acest lucru se intampla, in mare parte, din cauza ca unul dintre parteneri, in general cel pe umerii caruia cad cele mai multe sarcini, simte ca nu este iubit sau respectat. Aceste doua ingrediente sunt esentiale intr-o relatie, iar uneori treburile casnice devin un camp de razboi.
Este adevarat ca e destul de dificil sa-ti rezervi suficient timp pentru a rezolva aceste probleme, insa, o data ele solutionate, iar dragostea si respectul isi fac simtite prezenta, disputele pe tema treburilor casnice vor disparea pe nesimtite.