Ouale in alimentatia copilului – cand se pot introduce?

Deşi ouăle reprezintă un aliment bogat în elemente nutritive, acestea sunt interzise copiilor de până la 12 luni deoarece acestea dezvoltă alergii care pot fi destul de severe.

La un copil, alergia la ouă apare atunci când corpul său tratează greşit proteinele ​​din ou ca nişte substanţe nocive şi atunci lansează un atac destinat consolidării sistemului imunitar.

Ouăle sunt printre cele mai frecvente cauze ale alergiilor alimentare. Proteinele din albusul de ou sunt de cele mai multe ori responsabile de apariţia alergiilor alimentare, dar există şi alergii provocate de proteinele din gălbenuşuri.

Care sunt simptomele alergiei la ouă?

Semnele unei reacţii alergice la ouă tind să apară în câteva minute de la consumul acestora, dar apariţia simptomelor pot apărea şi după câteva ore.

Printre simptomele apariţiei alergiei la ouă amintim:

* urticarie
* înroşirea feţei
* mâncărime / erupţii cutanate în jurul gurii, uneori răspândire pe restul corpului
* umflarea feţei
* durere de burtă
* diaree
* greaţă
* vărsături
* curge nasul
* respiraţie şuierătoare
* dificultăţi de respiraţie
* tensiune arterială scăzută

Destul de rar, alergia la oua la un copil poate duce la şoc alergic, o afecţiune gravă care necesită atenţie medicală imediată.

Alergia la ouă poate fi diagnosticată numai de către medicul copilului vostru sau de către un alergolog.

Când pot să-i dau copilului ouă?

Datorită faptului că mulţi copii au tendinţa de a fi alergici la albuşul de ou, medicii sfătuiesc ca părinţii să nu includă deloc în alimentaţia copilului albuşul de ou în primul an de viaţă. Dacă au mai existat în familie cazuri de alergii alimentare, atunci excludeţi albuşul de ou din dieta copilului în primii 2 ani de viaţă.

Cu toate acestea, Academia Americană de Pediatrie a publicat, în 2008, un raport, afirmând că – în majoritatea cazurilor – nu există dovezi convingătoare că amânarea introducerii ouălor în alimentaţia copilului după această perioadă are un efect protector semnificativ asupra dezvoltării de boli atopice (eczema, astmul, rinita si conjunctivita alergica), cu excepţia cazului în care există un istoric familial de alergii alimentare. Dar, este recomandat ca introducerea ouălor să se facă cu acordul medicului.

Deoarece reacţiile alergice la ouă pot fi severe, medicul, ca o măsură de prevenţie, poate decide amânarea introducerii lor în alimentaţie.

Mulţi copii trec peste alergia la ouă undeva în jurul vârstei de 5 ani.

0 Shares
Recomandari Despre-copii.com

Copiii carora li s-au administrat antibiotice inaintea varstei de 1 an sunt cu 60% mai predispusi la astm!

citeste continuarea ...

In cazul diareei la sugari, trebuie sa iei imediat o serie de masuri dietetice.

citeste continuarea ...
Top articole:

Crezi ca ouale se pastreaza mai bine in frigider? La fel ca rosiile sau castravetii? Ei bine, te inseli! Sunt alimente care se pastreaza mai bine daca sunt tinute intr-un loc racoros, dar nu…

citeste continuarea ...

Oţetul de mere nu este bun doar pentru salate, acesta este şi un produs cosmetic natural şi extrem de eficient. În plus, este şi accesibil la preţ.

citeste continuarea ...

Bicarbonatul de sodiu este extrem de eficient impotriva cosurilor, a punctelor negre si pentru a calma pielea iritata.

citeste continuarea ...

Stiati ca uleiul de masline va poate ajuta sa va albiti dintii in mod natural, fiind eficient impotriva petelor si in prevenirea formarii tartrului?

citeste continuarea ...

Putem considera coarda de sarit ca cel mai bun aliat al nostru atunci cand vrem sa dam jos kilogramele in plus, sa scapam de celulita sau pur si simplu cand vrem sa ne simtim bine in pielea noastra.

citeste continuarea ...

Ştim deja de numeroasele efecte benefice pe care chefirul le are asupra sănătăţii întregului organism, dar ştiai că acesta face minuni şi asupra pielii noastre?

citeste continuarea ...

Mierea este un aliat puternic al unui sistem imunitar puternic. Insa este recomandat sa o consumam in timpul sarcinii?

citeste continuarea ...