Diareea la sugari

In cazul diareei la sugari, trebuie sa iei imediat o serie de masuri dietetice.

Diaree sugari

1. Se va intrerupe alimentatia obisnuita, inlocuind-o cu supa de morcovi sau cu o dieta hibrida.

2. Cand sugarul prezinta o diaree usoara, fara varsaturi si fara scadere mare in greutate, I se va administra de la inceput supa de morcovi, care se va pastra la rece si va incalzit numai biberonul necesar fiecarui pranz.

– Cantitatea: 150-200 ml / kilocorp / 24 de ore. De exemplu, un copil de 4 kg va primi o cantitate de 600 – 800 ml pe zi, repartizata la 5-6 mese.

3. Cand sugarul are o diaree mai severa, cu varsaturi si febra, se va incepe dieta cu apa fiarta si racita, sau cu ceai de menta indulcit cu o tableta de zaharina pentru 200 ml ceai.

– Cantitatea pe 24 de ore va fi calculate dupa acelasi principiu, adica 150 – 200 ml/kilocopr/24 de ore.

– Se va administra cu lingurita, incet si cu multa rabdare, pentru a evita varsaturile.

RECOMANDARI:
Colici la bebelusi

4. Dupa 12-24 de ore se va trece de la dieta hibrida la supa de morcovi, timp de 24 de ore, dupa care se incepe realimentarea, cu un preparat de lapte.

5. Realimentarea se va face treptat, cu lapte de mama, daca este posibil, cu lapte praf la sugarii pana la 4-5 luni – daca mama nu mai are lapte, sau cu fainoase cu apa, dupa aceasta varsta.

In cazul diareei la sugari, se impune, in primul rand, o alimentatie cat mai corecta si cat mai adecvata varstei, deoarece orice aliment nepotrivit poate declansa o diaree. Orice aliment nou va fi introdus treptat, tatonand toleranta copilului. Alterarea scaunelor si aparitia varsaturilor sunt semne categorice de intoleranta.

Ca regula generala se impune sterilizarea alimentelor, in special a celor lactate, si evitarea infectarii lor.

Cum procedam:

–  laptele de vaca se fierbe timp de 15 minute, din care primele 8 minute la o temperature de peste 100 gr (pana in momentul cand el se umfla); ultimele 7 minute, dup ace s-a “spart”  pielita care se formeaza deasupra se lasa pe foc la o temperatura mai mica. Se va raci apoi brusc, intr-o baie de apa, si va fi tinut la rece.

– laptele praf sau grisul cu lapte sa fie preparate pe cat posibil cu scurt timp inainte de a fi administrat copilului.

Bineinteles ca mama va avea grija ca mainile, in timpul cand manipuleaza alimentele, sa fie bine spalate, iar vasele si biberoanele sa fie correct sterilizate, adica fierte sau oparite.