Hrănirea unui bebeluş prematur

Hranire bebelusi prematuri

Iata mai jos 5 lucruri care te pot face sa treci mai usor peste ingrijirea si hranirea bebelusului tau care a venit un pic mai devreme pe lume.

Laptele tau se adapateaza la circumstante

Studiile arata ca atunci cand o mama alapteaza un prematur, laptele acesteia este mai bogat in proteine si contine mai multe grasimi decat laptele produs de mama dupa cateva saptamani de viata ale bebelusului. Astfel, laptele ajuta micutul sa treaca mai usor peste socul nasterii si ii da putere sa creasca sanatos.

Bebelusul tau se afla la spital, in salonul de prematuri

Dezamagirea de a nu fi alaturi de puiul tau este dublata de imposibilitatea de a-l ingriji. Dar, totusi, poti sa faci ceva: sa colectezi laptele cu o pompa. Spune-le medicilor si asistentelor de aceasta dorinta a ta si astfel laptele tau va ajunge la bebelus. O alta varianta ar fi sa colectezi laptele si sa-l congelezi pentru a-l da bebelusului atunci cand ajunge acasa.

Laptele matern si formulele suplimentare

Uneori medicii aleg sa adauge in alimentatia bebelusului si suplimente alimentare. Desi laptele matern este cel mai bine asimilat de prematur, ei aleg sa faca asta pentru a creste numarul de calorii pe care il primeste bebelusul, tocmai pentru a-i asigura refacerea cat mai rapida. Chiar daca acest lucru se intampla, scopul final este ca bebelusul prematur sa ajunga sa fie hranit exclusiv de la san. Intre timp, pentru a nu sta pe loc, mentine ritmul de colectare al laptelui prin pompa pentru a-i asigura necesarul zilnic puiului tau.

Trecerea la alaptarea la san

Odata ajuns acasa bebelusul, e posibil sa intampini probleme cu hranirea la san, mai ales daca micutul s-a obisnuit cu hranirea din sticla de unde e mult mai usor de supt. Poti folosi pentru inceput un tub suplimentar pe care al atasezi langa sfarc, astfel bebelusul v-a suge din doua parti ajungand in final sa se alapteze fara probleme doar de la san.

Tu si apropiatii tai

Laptele matern este nemaipomenit de bun pentru prematuri si pentru bebelusii suferinzi, dar rudele si prietenii s-ar putea sa nu inteleaga acest lucru, ingrijorandu-se de starea ta, mai ales cand te vad cu pompa de lapte (ceea ce nu e un lucru pe care sa-l vezi frecvent). Astfel, ei s-ar putea sa-ti recomande sa treci pe suplimente alimentare pentru bebelus in ideea de a te proteja pe tine. Cele mai multe mame de prematuri insa, nu-si fac probleme cu pompa si folosirea ei frecventa, mai ales pentru ca astfel ele simt ca fac ceva util si ca-si ajuta bebelusul prematur sa creasca sanatos. Nu trebuie decat sa le explici cum stau lucrurile si cu siguranta vor intelege situatia.