Colici la bebelusi

Bebelusul tau plange in fiecare seara ore in sir, nu stii ce sa-i mai faci si iti pui o multime de intrebari. Ce are copilul… este intrebarea care te sacaie ingrozitor.

colici la bebelusi

Colici la bebelusi

Desi toti nou-nascutii plang si arata unele stare de nervozitate, atunci cand un copil, care este de altfel sanatos, plange mai mult de 3 ore pe zi, mai mult de 3 zile pe saptamana, timp de cel putin 3 saptămani, atunci mai mult ca sigur bebelusul are colici.  Acest lucru nu trebuie sa te ingrijoreze. Este o boala comuna in randul copiilor si in cele din urma colicii la copii dispar de la sine.

Se estimează ca pana la 40% dintre sugari au colici. Colicile apar, de obicei, in primele 6 saptamani de la nastere, iar majoritatea copiilor vor scapa de ei pe la 3 luni.

De ce apar colicile la bebelusi?

Teoria cea mai raspandita este aceea ca intestinele copilului lucreaza prea greu, ceea ce conduce la crampe.

Unii medici spun ca de vina este faptul ca bebelusul mananca prea repede, sau prea mult, sau ca inghite prea mult aer. Exista, de asemenea, o teorie care pune colicile pe seama faptului ca mama a consumat lapte de vaca.

Cum ne dam seama ca bebelusii nostri au colici?

-Cum am spus mai devreme, colicii apar in primele 6 saptamani de viata si pot dura pana la 3 luni.

-Copilul plange tare, timp de 2-3 ore si nu poate fi alinat.

-Crizele de plans sunt, de obicei, pe la aceleasi ore, de multe ori dupa-amiaza tarziu si cam de 2-3 ori pe zi.

-Copilul strange piciorusele spre abdomen si isi incovoieste corpul

Important!
Colicii la bebelusi nu sunt singura cauza de disconfort. Daca micutul vostru plange tare tot timpul, ar trebuie consultat de catre un medic inainte de a da verdictul de colici.

Poate dieta mamei cauza colicii la sugar?

Unii medici spun ca, daca un copil este alaptat iar mama consuma alimente care pot provoca gaze, acest lucru poate cauza colici sau alte afectiuni intestinale.

Iata o lista de alimente si băuturi care produc gaze:

– Suc de portocale
– Legume, in special ceapa si varza
– Fructe, cum ar fi merele si prunele
– Alimentele condimentate
– Produsele care contin cafeina, cum ar fi ciocolata, cafeaua si ceaiul.

Experimenteaza schimbandu-ti dieta si afla daca este vreun aliment care cauzeaza colici la bebelus. Lasa sa treaca 2 zile inainte de fiecare schimbare de regim alimentar astfel incat sa stii exact ceea ce face copilul sa se simta mai bine sau mai rau.

Cum imi pot ajuta copilul?

– Dati copilului sa bea laptele incet. Incearca o tetina mai mica daca bebelusul este hranit cu biberonul.
– Daca copilul este destul de mare sa poata sta drept in timp de mananca, apeleaza la acest truc.
– Daca copilul bea formula de lapte, incearca sa schimbi produsul si vezi daca se simte o diferenta in starea micutului.
– Maseaza usor burtica copilului. Aplica miscari circulare, de la stanga la dreapta. Masarea in acesta directie poate usura durerea, ajutand la eliberarea gazelor.

Colicile sunt, de fapt, ceva ce copiii „fac”, nu de care „sufera”. Este o parte normala a dezvoltarii copiilor, chiar daca reprezinta un hop destul de dificil pentru parinti sa-i faca fata. Si nu uita, este ceva temporar!

Recomandari Despre-copii.com

Copiii carora li s-au administrat antibiotice inaintea varstei de 1 an sunt cu 60% mai predispusi la astm!

citeste continuarea ...

Sughitul este foarte frecvent la bebelusi, in special la nou-nascuti. Se poate intampla ca bebelusul sa sughita chiar si o jumatate de ora incontinuu.

citeste continuarea ...

Daca bebelusul sau copilul tau a facut febra, acesta nu este neaparat un motiv de alarmare. In principiu, febra nu este un pericol pentru sanatatea bebelusului.

citeste continuarea ...

Alimentatia sugarului se deosebeste fundamental de cea a copilului sau a adultului. Fiind in perioada de crestere, sugarul are nevoie, in primul rand, de substante de constructie si energetice.

citeste continuarea ...

Stiti cata apa trebuie sa bea zilnic un bebelus? Vezi tabelul cu aportul de apa zilnic in functie de varsta.

citeste continuarea ...

Afla care este adevarul legat de suptul degetelor, renunta la conceptiile gresite legate de acest obicei si afla cum poti ajuta copilul tau sa renunte la acest obicei specific copilariei.

citeste continuarea ...