Copilul isi suge degetele?
Afla care este adevarul legat de suptul degetelor, renunta la conceptiile gresite legate de acest obicei si afla cum poti ajuta copilul tau sa renunte la acest obicei specific copilariei.
Iti faci griji ca bebelusul sau copilul tau isi suge degetele?
In primul rand trebuie sa stii ca suptul degetelor este normal la sugari si la copiii mici. Acest instinct natural ii face pe unii dinte copii sa-si suga degetele in primele luni din viata sau chiar si inainte de nastere. Bebelusii isi pot suge nu doar degetele de la maini, si ci degetele de la picioare sau alte elemente, ca suzeta.
Cand copilul este mic, multi parinti se bucura atunci cand copilul lor se calmeaza in momentul in care incep sa-si suga degetul. Totusi, aceasta usurare se transforma intr-un motiv de ingrijorare cand copilul creste iar acest obicei si-l pastreaza. Incepi sa te intrebi daca este normal si daca se va mai putea dezobisnui vreodata.
De ce bebelusii isi sug degetele?
Bebelusii au o dorinta naturala de a suge, care de obicei dispare dupa varsta de 6 luni. Dar multi copii continua si dupa aceasta varsta sa-si suga degetele pentru a se putea calma. Suptul degetelor poate deveni un obicei la sugari si la copiii mici care le asigura un confort atunci cand simt foame, frica, neliniste, somnolenta sau plictiseala. Cei mai multi dintre acestia se opresc singuri la 3-6 ani.
Ce probleme poate cauza suptul degetelor?
Suptul prelungit al degetelor ii poate provoca copilului probleme dentare. Dintii nu vor mai creste in mod normal, nu vor mai fi aliniati. Dintii de sus vor fi impinsi in fata, iar cei de jos, in spate. Acest lucru inseamna ca va fi nevoie de tratament ortodontic pentru a corecta aceste probleme dentare.
Copilul poate avea si probleme de vorbire, de pronuntie a cuvintelor. Sunt sanse foarte mari ca micutul tau ca devina un sasait sau un rarait.
Cand devine suptul degetului o problema?
Suptul degetelor la copiii mai mici de 4 ani nu este, de obicei, o problema. Copiii care sug degetul lor frecvent sau cu mare intensitate, dupa varsta de 4 sau 5 ani sau cei care continua sa suga degetul si dupa varsta de 5 ani prezinta riscuri crescute de a dezvolta problemele dentare sau de vorbire amintite anterior.
Daca copilul continua sa-si suga degetele si dupa varsta de 5 ani, s-ar putea sa fie vorba de o problema emotionala, cum ar fi anxietatea. Un copil cu acest tip de problema trebuie consultat de un medic.
Cum dezvatam copilul sa-si suga degetele?
Daca suptul degetelor se petrece in timpul somnului, nu se pune problema sa-l facem pe copil sa constientize ceea ce face si sa-l putem ajuta in acest sens. Deci trebuie sa gasim o solutie prin care sa blocam din punct de vedere fizic acest comportament. Pune-i copilului o manusa din bumbac dermatologica (sau chiar o soseta din bumbac alba) atunci cand a adormit. O alta solutie este bandajarea degetului mare.
In niciun caz nu trebuie pedepsit copilul, ci trebuie discutat cu el in mod deschis despre efectele suptului degetelor. Explicati ca manusa sau bandajul pe care i le puneti pe deget nu reprezinta o pedeapsa, ci sunt acolo sa-i „aminteasca” sa nu-si mai suga degetul.
Folositi cu incredere si substante cu un gust neplacut (dar atentie sa nu fie toxice), gen lac de unghii, oja. Acest tratament s-a dovedit a fi cel mai de succes atunci cand este combinat cu un sistem de recompense.
Copiii carora li s-au administrat antibiotice inaintea varstei de 1 an sunt cu 60% mai predispusi la astm!
Sughitul este foarte frecvent la bebelusi, in special la nou-nascuti. Se poate intampla ca bebelusul sa sughita chiar si o jumatate de ora incontinuu.
Daca bebelusul sau copilul tau a facut febra, acesta nu este neaparat un motiv de alarmare. In principiu, febra nu este un pericol pentru sanatatea bebelusului.
Alimentatia sugarului se deosebeste fundamental de cea a copilului sau a adultului. Fiind in perioada de crestere, sugarul are nevoie, in primul rand, de substante de constructie si energetice.
Stiti cata apa trebuie sa bea zilnic un bebelus? Vezi tabelul cu aportul de apa zilnic in functie de varsta.
Bebelusul tau plange in fiecare seara ore in sir, nu stii ce sa-i mai faci si iti pui o multime de intrebari. Ce are copilul… este intrebarea care te sacaie ingrozitor.