Cata apa trebuie sa bea un bebelus?

Consumul de apa recomandat de catre medicii pediatri este relativ mare. Pana cand implinesc 2 ani, trebuie sa fim deosebit de atenti cu privire la alegerea apei potabile pe care le-o dam. Aflati tot ce trebuie sa stiti pentru a va hidrata in mod corespunzator copiii in functie de varsta.

cata apa trebuie sa bea un bebelus

Stiti cata apa trebuie sa bea zilnic un bebelus? Vezi tabelul de mai jos!

Cantitatea de apa in primele luni de viata

In primele luni de viata, cantitatea de apa de care are nevoie organismului bebelusului este mult mai mare decat la copiii mai mari sau la adulti. Sugarii au o suprafata de piele mai mare in raport cu greutatea lor si de aceea ei pierd mai multa apa prin transpiratie. In plus, rinichii lor sunt imaturi, in special pana la 4 luni, avand o capacitate redusa de functionare. De aceea bebelusii urineaza foarte des.

Cerinta ridicata de apa

In tabelul urmator vei afla cata apa trebuie sa bea un bebelus si un copil de pana la 3 ani.

Varsta

Greutate medie (kg)

Aportul de apa pe zi (mL/zi)

3 zile

3

250 – 300

10 zile

3,2

400 – 500

3 luni

5,4

750 – 850

6 luni

7,3

950 – 1.100

9 luni

8,6

1.100 – 1.250

1 an

9,5

1.150 – 1.300

Ca o comparatie, doza de apa recomandata pentru un adult este de 35 – 40 ml / per kilogram de greutate.

Exemple:

– un copil care cantareste 4 kg (copil de aproximativ 1 luna) are nevoie de 600 ml de apa pe zi

– un copil care are 10 kg (copil de aproximativ 1 an) are nevoie de 1 litru de apa pe zi

Este esential sa se asigure o hidratare adecvata, deoarece la sugarii si copiii sub varsta de 2 ani, deshidratarea este frecventa si poate avea consecinte grave. Un copil deshidratat pierde in greutate, plange si tipa mult, este anxios, poate face temperatura (temperatura corpului va depasi 37°C ), urina este inchisa la culoare. La primul semn de deshidratare, trebuie consultat medicul pediatru.

Ce trebuie sa bea un copil de pana la 6 luni?

La varsta de 6 luni se poate diversifica alimentatia bebelusului. Pana la aceasta varsta, copilului ii este suficient laptele matern sau formula pentru sugari care ii asigura o hidratare corecta. Cu toate acestea, copilul poate avea nevoie de un consum suplimentar de apa.

–  Cand este cald: 30 ml de apa (per kilogram de greutate) in plus pentru fiecare grad peste 30 °C.

–  Daca bebelusul are probleme digestive, varsaturi sau diaree, medicul pediatru va va recomanda o solutie salina care va compensa pierderea de minerale.

–  In cazul de infectii soldate cu febra (care creste transpiratia) cresteti cantitatea de apa cu 10% pentru fiecare grad peste 37.

In toate situatiile de mai sus, se va administra numai apa simpla, neindulcita; in caz contrar, copilul va refuza sa mai bea apa simpla dupa aceea.

apa la bebelusi

Ce apa trebuie sa alegem?

Apa pe care un bebelus o va bea trebuie sa intruneasca anumite criterii, si anume:

– sa aiba un continut scazut de nitrati, mai putin de 15 mg pe litru. Pana la 6 luni, ca urmare a tractului digestive imatur, nitratii sunt deosebiti de toxici. Acestia se pot transforma in nitrite care se vor fixa pe hemoglobina din celulele rosii, impiedicand oxigenarea diferitelor organe (methemoglobinemie sau sindromul copilului albastru);

– sa fie putin mineralizata, mai putin de 500 mg pe litru, pentru a evita supraincarcarea rinichiilor imaturi ai bebelusului. De asemenea, apa nu trebuie sa contina prea mult sodium, fluor si sulfat. Pediatrii insista ca laptele concentrat sa fie diluat conform instructiunilor (1 parte la 30 ml de apa). Un lapte prea concentrat va obosi rinichii si poate provoca diaree.

–  sa nu fie poluata (sa nu contina, de exemplu, plumb)

Cata apa trebuie sa bea un copil cu varsta intre 6 luni si 1 an

Incetul cu incetul, bebelusul va bea din ce in ce mai putin lapte si, deci organismul lui are nevoie de mai multa apa. In acelasi timp, la aceasta varsta i se pot da copilului fructe si legume care, prin continutul ridicat de apa, sunt alimente puternic hidratante.

Deci, daca un copil are o alimentatie echilibrata, atunci 200 – 250 ml de apa pe zi vor fi suficiente pentru a completa continutul de apa din alimente. Aceasta cantitate trebuie marita daca temperatura de afara este ridicata sau daca copilul are febra sau tulburari digestive.

De la 7 la 8 luni, ii putem da bebelusului 50 ml de sus de fructe, care va completa aportul de vitamine necesare dezvoltarii.

Copilul intre 1 si 3 ani

Dupa varsta de 1 an, alimentatia copilului se va diversifica (prin introducerea alimentelor solide) si va incepe sa semene cu cea a adultilor. Pentru a ramane bine hidratat, copilul ar trebui sa bea aproximativ 500 ml de apa pe zi. In acest interval copilul incepe sa mearga, sa faca mai multa miscare si, deci va transpira mai mult. De aceea, un consum de 500 ml de apa pe zi va compensa pierderile cauzate de transpiratie. Este foarte important ca, odata ce sticla de apa a fost deschisa, sa fie consumata in cel mult 24 de ore!

Pana la 2 ani, apa bogata in minerale (sodiu, de exemplu), nu este indicata. Apa care contine o cantitate mare de magneziu si/sau sulfati poate fi prescrisa in cazurile de constipatie, dar nu in mod normal. La aceasta varsta, copilul poate sa bea 100 ml de suc de fructe pe zi, dar se vor evita bauturile indulcite artificial.

Recomandari Despre-copii.com

Copiii carora li s-au administrat antibiotice inaintea varstei de 1 an sunt cu 60% mai predispusi la astm!

citeste continuarea ...

Sughitul este foarte frecvent la bebelusi, in special la nou-nascuti. Se poate intampla ca bebelusul sa sughita chiar si o jumatate de ora incontinuu.

citeste continuarea ...

Daca bebelusul sau copilul tau a facut febra, acesta nu este neaparat un motiv de alarmare. In principiu, febra nu este un pericol pentru sanatatea bebelusului.

citeste continuarea ...

Alimentatia sugarului se deosebeste fundamental de cea a copilului sau a adultului. Fiind in perioada de crestere, sugarul are nevoie, in primul rand, de substante de constructie si energetice.

citeste continuarea ...

Afla care este adevarul legat de suptul degetelor, renunta la conceptiile gresite legate de acest obicei si afla cum poti ajuta copilul tau sa renunte la acest obicei specific copilariei.

citeste continuarea ...

Bebelusul tau plange in fiecare seara ore in sir, nu stii ce sa-i mai faci si iti pui o multime de intrebari. Ce are copilul… este intrebarea care te sacaie ingrozitor.

citeste continuarea ...