Cum să-ţi pregăteşti corpul pentru o sarcină?
Ca orice alt sistem din organism, sistemul de reproducere trebuie să fie într-o bună formă pentru a funcţiona corect. Deci, înainte de a rămâne însărcinată, trebuie să-ţi dedici ceva timp pregătirii corpului tău.
Renunţă la contracepţie
Când tu şi partenerul tău v-aţi decis că este momentul să aveţi un copilaş, este, evident timpul să renunţi la contracepţie. Tipul de contracepţie pe care l-aţi folosit va determina cât de repede vei rămâne gravidă.
– Dacă ai luat anticoncepţioane, ai putea să începi ovulaţia imediat după încetarea administrării medicamentului, sau, ar putea trece mai multe luni (chiar şi un an întreg dacă aţi luat Depo Provera). Deci, nu intra în panică dacă nu rămâi însărcinată imediat. Organismul are nevoie de timp pentru a se readapta.
– Dacă ai utilizat un dispozitiv intrauterin (DIU), acesta va trebui îndepărtat de către medicul tău. Dupa ce este scos, corpul tău este gata de a concepe.
– Dacă aţi utilizat metode contraceptive ca prezervative, diafragme sau spermicide, vei deveni fertilă din momentul în care aţi renunţat la ele. Deci, nu există nici un motiv medical să aşteptaţi o perioadă de timp înainte de a începe conceperea copilului.
Alimentaţie corectă
Nu există o dietă specifică care creşte fertilitatea. Dar, întrucât alimentaţia afectează starea de sănătate a întregului organism, o dietă sănătoasă trebuie adoptată de ambii viitori părinţi. Acesta este un moment bun pentru a începe să ai grijă ca alimentaţia ta să conţină cereale integrale şi mai multe fructe şi legume. Dacă ai posibilitatea materială de a opta pentru alimentele BIO, nu ezita; astfel, reduci riscul de a “consuma” şi pesticide odată cu fructele şi legumele care se găsesc în comerţ. Nu uita, starea de sănătate a viitoarei mămici se va reflecta în starea de sănătate a copilului pe care-l va avea.
Aceasta este, de asemenea, momentul să vă ţineţi în frâu greutatea. Supraponderalitatea, precum şi subponderalitatea pot complica o sarcină. Femeile supraponderale prezintă un risc mai mare de a dezvolta diabet zaharat sau hipertensiune arterială în timpul sarcinii; în plus, cele mai multe dintre femeile supraponderale nu vor putea naşte normal, cezariana fiind singura soluţie. La polul opus, femeile subponderale vor da naştere unor copii foarte slabi.
Din păcate, după ce ai aflat că eşti însărcinată, este prea târziu să începi o cură, fie ea de slăbire sau de îngrăsare. Copilul are nevoie de o dietă echilibrată (nici prea mult, nici prea puţin). Deci discută cu un medic care te va sfătui cum să ajungi la o greutate ideală înainte de a rămâne însărcinată.
Menţine-te în formă
Exerciţiile fizice îţi pot spori fertilitatea, dar o pot şi diminua, depinde de cât de mult şi cât de complicate sunt exerciţiile pe care le faci. Mişcarea păstrează organismul sănătos (foarte important pentru concepţie). Îmbunătăţeşte circulaţia tutoror părţilor corpului, inclusiv sistemul de reproducere. De asemenea, reduce stresul vieţii de zi cu zi care poate amâna concepţia, te ajută să ai un somn mai bun, permiţând corpului tău să se refacă, şi, nu în ultimul rând, te ajută să arzi calorii şi să-ţi menţii o greutate ideală.
Cu toate acestea, exerciţiile fizice excesive pot reduce fertilitate. Se poate perturba fluxul normal de hormoni şi interfera cu ovulaţia şi ciclul menstrual, şi, prin urmare, afecta fertilitatea. De aceea unele femei care aleargă mai mult de 20 de km săptămânal au cicluri menstruale rare. Dacă exerciţiile fizice pe care le efectuezi interferează cu un ciclu menstrual normal, va trebui să le reduci pentru a-i permite corpului să se regleze înainte de a concepe. Discutaţi cu un medic despre modul în care îţi poţi restabili un echilibru hormonal sănătos.
Exerciţiile pot afecta şi fertilitatea masculină. Producţia de spermă poate fi redusă în cazul în care temperatura de la nivelul testiculelor creşte. Deci, în timp ce încerci să ramâi insarcinata, partenerul tău va trebui să evite mersul pe bicicletă, joggingul, sau orice alt exerciţiu care suprasolicită testiculele.
Evită toxinele
Ca o regulă generală, este bine să eviţi produsele chimice şi toxice în timp ce încerci să concepi un copil – regulă valabilă atât pentru tine cât şi pentru partenerul tău. Deci, staţi departe de pesticide, anumite produse de curăţare, de radiaţii, de poluare etc.