Cum se intarca un copil?

Cum se intarca un copil?

Intarcarea inseamna sfarsitul alaptarii, atunci cand copilul nu mai primeste lapte matern. Procesul de intarcare incepe atunci cand in alimentatia copilului se introduc si alte alimente pe langa laptele matern si se incheie atunci cand nu mai primeste deloc lapte.

Te poti hotari sa opresti alaptarea cand copilul are 6 luni sau 1 an. Iata cateva idei care va vor ajuta sa faceti o trecere usoara de la san la sticla cu laptic.

Intarcarea copilului– notiuni de baza

Ia lucrurile incet. Trebuie sa acorzi timpul necesar pentru ca micutul tau sa se obisnuiasca cu schimbarea rutinei si a dietei. Si corpul tau are nevoie de timp pentru a se obisnui sa nu mai produca lapte. In cazul in care decizia de a intarca este in totalitate a ta (adica daca sugarul nu da semne ca nu mai este interesat de laptele tau), trebuie sa-i asiguri copilului un confort suplimentar atunci cand trece de la san la biberon.

Sariti un alaptat. In locul unei alaptari, oferiti-i biberonul sau un pahar cu lapte. La celelalte alaptari, reduceti treptat timpul de alaptare si astfel copilul se va obisnui mai repede si in scurt timp se va arata dezinteresat de san. De asemenea, productia laptelui se va diminua treptat si nu vei mai suferi de angorjarea sanilor si de acele infectii mamare specifice ei. Unele mame au nevoie sa alapteze la inceput cel putin o data pe zi, apoi o data la cateva zile pentru a evita angorjarea sanilor.

Fereste-te de infundarea canalelor sau inflamatia sanului (mastita). Dupa ce copilul s-a oprit din alaptat, este posibil sa aveti sanii numai cocoloase aproximativ 5-10 zile. Un nodul poate indica un duct blocat sau un inceput de mastita. Reluarea alaptarii va ajuta la desfundarea canalelor infundate.

Daca se ajunge la dureri foarte puternice si la febra, sau daca observati puroi sau chiar sange in lapte, trebuie sa va consultati medical intrucat ar putea fi vorba de o infectie bacteriana a sanului.

Afla mai multe despre intarcarea copilului si  cand trebuie sa inceapa.

Aveti grija cu ce inlocuiti laptele matern. Varsta copilului va va ajuta sa decideti daca sa inlocuiti laptele matern cu formula de lapte sau cu lapte de vaca. Copiilor sub 1 an nu trebuie sa li se ofere lapte de vaca, deci intarcarea lor trebuie sa se efectueze cu formula.