Intarcarea copilului – cand trebuie sa inceapa?

Intarcarea copilului

Intarcarea copilului este o etapa importanta atat in viata copilului cat si in viata ta. Intarcarea nu trebuie sa fie un moment nefericit pentru tine sau pentru copilul tau. Daca se face „treptat” si cu multa dragoste, intarcarea poate fi o experienta pozitiva pentru tine si micutul tau.

Cand trebuie sa inceapa intarcarea copilului?

Nu este o regula stricta  cand sa intarci copilul.  Multe femei continua sa alapteze pana cand copilul ii da semne ca este pregatit pentru intarcare. Altele decid sa inceapa mai devreme. Nu trebuie sa tinem cont de experientele altor mamici si sa intarcam inainte ca noi si copilul nostru sa fim pregatiti  pentru asta.

Alaptarea copilului ar trebui sa dureze cel putin un an. Daca esti in situatia in care copilul tau are 2-3 ani si inca il mai alaptezi, trebuie sa stii ca nu este o problema, acest lucru nu-l face “mult prea dependent” de tine. Fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare, iar unii se intarca mai devreme, altii mai tarziu.

Intarcarea o incepi, de fapt, atunci cand ii oferi copilului tau si alte alimente in afara de laptele matern. Intarcarea este un proces, nu un eveniment. Poti alege o intarcare brusca sau una treptata care poate dura zile, saptamani sau chiar luni.

Intarcarea brusca trebuie sa fie evitata, daca este posibil, atat pentru binele tau cat si al copilului tau. Daca te opresti brusc din alaptare, sanii tai vor suferi un „soc”: vor deveni umflati si esti predispusa la infectii sau abcese mamare. De asemenea, nivelul hormonilor din corpul tau vor scade brusc si poti suferi de depresii. Daca ai mai suferit de depresie, trebuie sa tii cont de acest lucru in momentul in care decizi incetarea brusca a alaptarii.

Incetarea brusca a alaptarii poate provoca traume emotionale la copil. Alaptarea nu este numai o sursa de hrana pentru copil, ci si o sursa de securitate si confort emotional, iar privarea brusca de ele poate avea urmari nefericite. Nu exista nici o modalitatea prin care sa-i explici unui copil de ce ai facut asta  iar el sa inteleaga. De aceea, cel mai bine este sa intrerupi alaptarea treptat.

Cum sa incepem intarcarea copilului?

Inlocuieste alaptarea pe rand oferindu-i alte alimente in schimb sau substituind suptul prin alte activitati cum ar fi un joc, o iesire in parc etc.

Daca micutul da semne de tristete sau furie, reia alaptarea. Aceste reactii pot sa apara daca intarcarea a fost prea rapida.