Dureri abdominale in sarcina
Multe femei se confrunta cu dureri abdominale in timpul sarcinii. Un disconfort abdominal ocazional este un lucru destul de comun, dar desi poate fi inofensiv, uneori poate ascunde o problema grava. Durerea abdominala severa sau persistenta niciodata nu ar trebui ignorata.
Cauzele durerii abdominale in timpul sarcinii
Cele mai multe femei se confrunta cu aceste dureri abdominale in timpul primelor saptamani de sarcina. Aceste dureri ocazionale sunt asemanatoare durerilor menstruale si reprezinta doar un semn ca uterul tau se pregateste pentru copilul care creste. Daca durerea nu dispare dupa cateva minute de odihna, trebuie sa fii consultata de catre medicul tau. Durerile abdominale insotite de sangerari, frisoane, febra, greata sau varsaturi, scurgeri vaginale, lesin, pot fi un semn ca se intampla ceva grav.
Dureri de ligamente
In a treia si a patra luna de sarcina, femeile acuza o durere ascutita, ca un junghi, in spate sau intr-o parte. Aceasta apare din senin, este intr-adevar sacaitoare daca incerci sa te ridici brusc, sa te intinzi, apoi dispare si reapare cateva zile mai tarziu. Aceste dureri cu siguranta te vor ingrijora, dar, de obicei, sunt cauzate de ligamentele sau muschii din jurul uterului in care bebelusul tau creste.
Constipatie si balonare
Constipatia si balonarea pot provoca, de asemenea, dureri si disconforturi abdominale. Acestea sunt cauzate de cresterea cantitatii de progesteron care duce la incetinirea circulatiei produselor alimentare prin sistemul digestiv. In plus, pe masura ce sarcina avanseaza, uterul comprima tractul digestiv si predispune la constipatie.
Iata mai jos ce probleme serioase pot cauza aceste dureri abdominale in sarcina:
Sarcina extrauterina
O sarcina extrauterina sau ectopica apare atunci cand un ovul fertilizat este implantat in afara uterului, de obicei, intr-una din trompele uterine. De obicei, primele simptome apar la sase sau sapte saptamani dupa fertilizare dar pot aparea si mai devreme, spre exemplu, la doua-trei saptamani, chiar inainte de a afla ca esti gravida.
Daca este lasata netratata, o sarcina extrauterina iti poate pune viata in pericol. Semnele si simptomele unei sarcini extrauterine sunt: dureri abdominale sau pelviene, dureri vaginale sau sangerari (pot fi de culoare rosie sau maro, abundente sau nu, continue sau intermitente), care se agraveaza in timpul activitatii fizice.
Daca sangerile sunt abundente si vin insotite de puls crescut, ameteli, piele palida sau stare de lesin, trebuie apelat de urgenta la un medic.
Avort spontan
Avortul spontan este pierderea sarcinii in primele 20 de săptămâni. Sangerarea este, de obicei, primul semn al unui avort spontan, urmata la scurt timp de dureri abdominale usoare sau ascutite, asemanatoare durerilor de spate sau ca o presiune pelviana. Daca prezinti semne de avort spontan, dureri severe sau sangerari abundente, un medic trebuie sa te consulte de urgenta.
Nastere prematura
Daca ai contractii sau dilatatii ale colului uterin inaintea celei de-a 37-a saptamani de sarcina, risti sa nasti inainte de termen.
Simptomele unei nasteri premature sunt:
– Scurgeri vaginale crescute sau o schimbare a tipului de scurgere vaginala (apoasa, asemanatoare mucusului sau sangerii – chiar daca este doar roz sau doar putin patata de sange).
– Dureri abdominale asemanatoare crampelor menstruale (mai mult de 4 contractii pe ora).
– O crestere a presiunii in zona pelvina
– Dureri de spate
IN CONCLUZIE:
Indiferent care sunt simptomele durerilor abdominale din timpul sarcinii, este important sa le tratezi cu maxima seriozitate si sa nu-ti pui singura verdictul. Numai un medic poate identifica cauza reala a durerii abdominale si astfel, poate actiona in consecinta!
Vitaminele prenatale reprezinta un subiect fierbinte in zilele noastre. Ok, stim cat de important este sa luam vitamine inainte de a ramane insarcinate si in timpul sarcinii si alaptarii copilului. Totusi, sunt si unele lucruri pe care trebuie sa le stii despre aceste vitamine prenatale.
Cat de importante sunt vitaminele prenatale in sarcina?
O dieta sanatoasa este cea mai buna modalitate de a obtine vitaminele si mineralele de care organismul tau are nevoie – dar, chiar daca mananci sanatos in fiecare zi, s-ar putea sa …
Cat de periculos este fumatul in timpul sarcinii? Fumatul in timpul sarcinii afecteaza sanatatea ta, dar si a copilului atat inainte dar si dupa ce copilul se naste.