10 alimente pentru dinti sanatosi

10 alimente pentru dinti sanatosi

De cate ori mancam, credem ca dintii ne sunt afectati. Si avem dreptate. Dar exista si alimente care ajuta la pastrarea unei danturi sanatoase si care au si rolul de albire a dintilor. Iar despre aceste alimente vom vorbi in continuare.

1.  Ceaiul verde – o bautura sanatoasa pentru dinti

Acesta contine polifenoli, compusi antioxidanti care previn placa dentara, ajuta la reducerea dezvoltarii cariilor dentare si a bolilor gingivale. De asemenea, ceaiul verde rezolva si problema respiratiei urat mirositoare.

2. Laptele şi iaurtul

Iaurtul neindulcit si laptele sunt bune pentru dinti. In primul rand, sunt o sursa importanta de calciu, iar calciul, dupa cum bine stim, este componenta principala a dintilor. Apoi, acestea sunt alimente cu o aciditate redusa care nu permit eroziunea dentara. In plus, sunt sarace in zahar, ceea ce înseamnă mai puţine carii dentare.

3.  Branza – un alt aliment sanatos pentru dinti

Este saraca in carbohidrati si are un continut ridicat de calciu si fostafi, aducand beneficii importante danturii noastre. Aceasta ajuta la echilibrarea PH-ului din gura, pastreaza si reconstruieste smaltul dintilor, produce saliva si ucide bacteriile care cauzeaza carii si boli ale gingiilor.

4.  Fructele

Fructe cum ar fi merele, capsunile, citricele (in special kiwi), contin vitamina C. Vitamina C este considerata „cimentul” care tine unite toate celulele, astfel incat, asa cum aceasta este vitala pentru sanatatea pielii tale, este importanta si pentru sanatatea gingiilor. S-a demonstrat ca lipsa vitaminei C poate duce la distrugerea retelei de colagen din gingie, iar aceasta va deveni mai sensibila la bacteriile care cauzeaza boala parodontala.

5.  Legume pentru dinti sanatosi

Dovleacul, morcovii, cartofii dulci, broccoli sunt pline de vitamina A. Aceasta vitamina este absolut necesară pentru formarea smaltului dentar. In plus, aceste legume „crocante” ajuta la curatarea dintilor si stimuleaza gingiile, facundu-le mai sanatoase.

6. Ceapa

Desi ceapa provoaca respiratie urat mirositoare cauzata de compusii volatili ai sulfului, tot acesti compusi sunt niste arme puternice impotriva microbilor.

7.  Telina – un aliment minune

Telina produce multa saliva, neutralizand bacteriile care duc la formarea cariilor. In plus, cand mestecam telina, gingiile noastre sunt masate iar dintii curatati – si astfel, ne mentinem o gura sanatoasa si curata.

8.  Carnea si produsele de origine animala

Carne de vită, pui, curcan, ouale – contin fosfor. Calciul, vitamina D si fosforul creaza sistemul nostru osos si ne mentin dintii puternici si sanatosi.

9.  Semintele de susan

Painea, combinata cu seminte de susan, ne ajuta, de asemenea, sa avem dintii sanatosi. In primul rand, ajuta la eliminarea placii dentare, dar, susanul fiind si o sursa importanta de calciu, ne mentin sanatoase si oasele care sustin dintii si gingiile.

10. Apa

Apa neutralizeaza acizii din gura, mentine gingiile hidratate si ajuta la eliminarea particulelor alimentare ramase intre dinti care, altfel, vor cauza respiratia urat mirositoare. .

Recomandari Despre-copii.com

Continutul inalt de fibre hidrosolubile din ovaz creeaza o senzatie de satietate, de aceea taratele de ovaz sunt din ce in ce mai utilizate in curele de slabire.

citeste continuarea ...

Crezi ca ouale se pastreaza mai bine in frigider? La fel ca rosiile sau castravetii? Ei bine, te inseli! Sunt alimente care se pastreaza mai bine daca sunt tinute intr-un loc racoros, dar nu…

citeste continuarea ...

Conform ultimelor studii realizate de cercetatorii americani, ne putem proteja de cancerul ovarian prin schimbarea obiceiurilor alimentare, dar si cu 2 pahare de ceai negru pe zi.

citeste continuarea ...

Stiati ca uleiul de masline va poate ajuta sa va albiti dintii in mod natural, fiind eficient impotriva petelor si in prevenirea formarii tartrului?

citeste continuarea ...