Cafea in sarcina? Care sunt riscurile consumului de cafea in timpul sarcinii?

Este indicata cafeaua in timpul sarcinii?

Da, dar cu moderatie!

Este stiut faptul ca femeile gravide şi cele care încearcă să conceapă un copil ar trebui să evite consumul de cofeina in cantitati mari. S-a discutat mult pe acest subiect si dupa decenii de controverse nu se poate spune cu precizie cam cata cafea este bine sa se consume in timpul sarcinii.

Totusi, unii doctori sfatuiesc femeile să limiteze consumul de cofeina la mai puţin de 200 mg pe zi. Această recomandare a fost determinata de rezultatele unui studiu publicat în martie 2008 in Jurnalului American de Obstetrică şi Ginecologie, care a arătat că la viitoarele mamici care au consumat 200 mg sau mai mult de cofeina pe zi, riscul ca acestea sa piarda sarcina s-a dublat, comparativ cu cele care nu au baut cofeina.

Nu toate studiile arată o legătură între consumul de cofeina si un risc mai mare de avort spontan. Totusi, este mai bine sa previi si sa respecti recomandarile de mai sus.

Există şi alte riscuri în afară de avort spontan?

Da. Deoarece cofeina determină contractia vaselor sanguine si reduce fluxul de sange catre placenta. Şi pentru că se traversează uşor placenta şi poate ajunge la fetus (apoi se metabolizeaza foarte încet), cafeina poate afecta în mod direct celulele în curs de dezvoltare ale copilului.

In urma unui studiu realizat in Danemarca s-a constatat că riscul nasterii unui copil mort este dublu la femeile care consuma multa cafea sau alte alimente care contin cofeina (ceai, ciocolata, unele sucuri). Alte  studii sugerează că un consum crescut de cofeina poate reduce uşor greutatea unui copil la naştere. De asemenea, se considera ca exista riscul ca femeile sa nasca un baiat cu testiculele necoborate. Acest lucru se întâmplă în cazul în care testiculele nu se mişcă din pelvis in scrot cum fac de obicei în ultima parte a sarcinii.

Un lucru e sigur:  Te vei simti mai bine daca reduci consumul de cafea in timpul sarcinii. Cafeaua este, intr-adevar, un stimulant si probabil  nu te vei abtine sa nu consumi macar o cescuta de cafea zilnic, mai ales ca in timpul sarcinii te simti mai mereu obosita, dar trebuie sa iei in considerare si starea de nervozitate pe care o poate induce, insomniile precum si problemele mai grave, cum ar fi cresterea tensiunii arteriale, arsuri stomacale si multe altele.

Aceste efecte pot fi mai pronunţate in ultima perioada a sarcinii, pentru că organismul descompune cofeina mai incet pe masura ce sarcina progreseaza. Şi asta înseamnă un nivel mai ridicat de cofeina in sange si, implicit in organismul copilului tau.

Există un motiv în plus să reduci consumul de cafea şi ceai în timpul sarcinii, fie că acestea contin sau nu cofeina: aceste bauturi contin compusi numiti fenoli care ingreuneaza absorbtia de fier in organism. Acest lucru este deosebit de important, deoarece multe femei insarcinate se confrunta oricum cu aceasta problema.

Ce alimente şi băuturi conţin cofeină?

Cafeaua, in primul rand. Cantitatea de cofeina intr-o ceasca de cafea variază foarte mult, în funcţie de tipul de boabe, cum este prăjita, cum este preparata. Este bine de stiut ca espresso contine mai multa cofeina pe gram, comparativ cu cafeaua clasica.

Alte alimente care contin cofeina sunt: ceaiul, bauturile racoritoare, bauturile energizante, ciocolata, îngheţata. Cofeina, de asemenea, apare în produse pe bază de plante şi in medicamente. Citiţi cu atenţie etichetele!

cafea interzisa in sarcina

Cum sa reduc consumul de cafea in timpul sarcinii?

Daca nu faci parte din categoria femeilor care in primele luni de sarcina au greturi numai cand simt mirosul de cafea, poti alege una decofeinizata. Si acestea contin cofeina, dar cantitatea este semnificativ mai mica.

Esti o impatimita a cafelei si a bauturilor gen cola? Gandeste-te la binele tau si al copilului tau, si vei reusi sa reduci incetul cu incetul consumul acesteia. De multe ori, bem cafea din obisnuinta, cu ea ne incepem ziua, la ea apelam in pauzele pe care le facem in timpul diverselor activitati, la serviciu. Dar de ce sa nu o inlocuim cu un pahar de apa minerala, cu un suc natural?

Nu iti va fi usor sa renunti la cafea in timpul sarcinii, dar cu putina ambitie, vei reusi! Succes!

Recomandari Despre-copii.com

Curmalele reprezinta un real beneficiu pentru femeile insarcinate si pentru mamicile care alapteaza. Unele experimente au aratat faptul ca un consum regulat de curmale intareste musculatura uterina.

citeste continuarea ...

In general, se recomanda femeilor insarcinate sa consume peste de cel mult 2 ori pe saptamana! Dar atentie, nu orice peste!

citeste continuarea ...

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) nu recomanda utilizarea ceaiului de sunatoare la gravide sau la femeile care alapteaza.

citeste continuarea ...

Sunt pareri impartite legate de vopsirea parului in timpul sarcinii.

citeste continuarea ...

Mierea este un aliat puternic al unui sistem imunitar puternic. Insa este recomandat sa o consumam in timpul sarcinii?

citeste continuarea ...