Peste in timpul sarcinii?

In general, se recomanda femeilor insarcinate sa consume peste de cel mult 2 ori pe saptamana! Dar atentie, nu orice peste! Unele specii de peste se pot dovedi un adevarat pericol pentru fetus.

Asadar, care sunt pestii pe care trebuie sa-i eviti in sarcina?

• pesti pradatori (din familia rechinilor): pestele-spada, marlinul, siki.

• tonul, platica, anghila, dorada

Care sunt riscurile consumului de peste in sarcina?

Mercurul din peste

Pestele poate sa contina mercur, acesta fiind principalul pericol pe care pestele il poate avea asupra dezvoltarii fetusului.

Mercurul este prezent mai ales in pestii de dimensiuni mari, cum ar fi tonul, platica, pestele-spada, marlinul sau rechinul.

Din punct de vedere al continutului de mercur, pestii de crescatorie (in special somonul) nu prezinta acest pericol, apa in care cresc fiind controlata!

De ce este periculos mercurul pentru copil?

In primul rand, mercurul nu afecteaza mama, dar reprezinta un veritabil pericol pentru fetus. Este vizat in primul rand creierul copilului, sistemul nervos central al fetusului fiind extrem de sensibil la actiunea toxica a mercurului.

Atentie la pestele crud!

Pestele crud este unul din alimentele interzise in timpul sarcinii, deoarece exista riscul de listerioza, o boala cauzata de bacteriile continute de pestele crud care poate fi fatala fatului!

Pestele crud poate contine un parazit numit tenie care poate priva organismul mamei (si implicit, al fatului) de nutrienti.

De asemenea, evitati fructele de mare, in special:

• stridiile
• midiile
• scoicile

Riscul ca acestea sa fie contaminate cu bacterii si virusi care pot provoca intoxicatii alimentare este foarte mare!

Inainte de a fi consumat in timpul sarcinii, pestele trebuie gatit foarte bine pentru a se omori toate bacteriile si virusii!

Ce pesti putem consuma in timpul sarcinii?

Este important ca in timpul sarcinii sa se consume peste gras (insa nu mai mult de 2 ori pe saptamana) care contine omega 3 precum si alte vitamine si nutrienti esentiali pentru mama si pentru copilul in curs de dezvoltare.

Iata mai jos o lista cu pestii permisi in timpul sarcinii:

• somon
• pastrav
• macrou
• hering
• sardine
• ansoa

Pestele asigura o alimentatie variata si echilibrata, mai ales in timpul sarcinii!
Ce contine pestele?

• pestele contine proteine de buna calitate, acizi grasi (mai ales pestii grasi ca sardinele, somonul, macroul)
• pestele contine iod, esential pentru sistemul imunitar si buna functionare a tiroidei.

0 Shares
Recomandari Despre-copii.com

Este stiut faptul ca femeile gravide şi cele care încearcă să conceapă un copil ar trebui să evite consumul de cofeina in cantitati mari.

citeste continuarea ...

De obicei, nu! Copilul îşi ia hrana din rezervele organismului tău, chiar dacă atunci când ai vărsături nu te alimentezi cum ar trebui.

citeste continuarea ...

Schimbările fiziologice pe care viitoarea mămică le suferă în timpul sarcinii sunt minore în comparaţie cu malformaţiile congenitale de care poate suferi fetusul şi care nu pot fi descoperite în timp util.

citeste continuarea ...

Pentru cele mai multe cupluri, primul simptom al infertilitatii este atunci când, după un an de sex neprotejat, femeile nu pot ramane insarcinate.  Chiar daca aveti un ciclu regulat, o viata sexuala sanatoasa si …

citeste continuarea ...

Curmalele reprezinta un real beneficiu pentru femeile insarcinate si pentru mamicile care alapteaza. Unele experimente au aratat faptul ca un consum regulat de curmale intareste musculatura uterina.

citeste continuarea ...