Ceaiul rosu si efectele benefice asupra sanatatii

Ceaiul rosu – proprietati terapeutice

Ceaiul rosu, sau Rooibos – in traducere, arborele rosu este un ceai dulce, originar din Africa de Sud. Mai este cunoscut si sub numele de ceai african.

Cercetarile au confirmat ca ceaiul rosu are numeroase beneficii asupra sanatatii (inclusiv in prevenirea cancerului), fiind un tratament pentru tensiunea nervoasa, dermatita alergica, indigestie etc.

Ceaiul rosu contine antioxidanti si anume polifenoli. Din acest punct de vedere, acesta are aceleasi beneficii pentru sanatate ca si ceaiul verde. Ceaiul rosu contine si calciu, magneziu, fluor, zinc, potasiu la fel ca ceaiul negru. Datorita continutului de calciu, magneziu si fluor, ceaiul rosu va ajuta sa aveti oase si dinti puternici. Pe langa aceste calitati si asemanari cu ceaiurile mai sus mentionate celebre pentru beneficiile pe care le aduc organismului nostru, ceaiul rosu mai contine nutrienti pe care-i gasim in alte alimente de culoare rosie cum ar fi ciresele, strugurii rosii, fructele de padure si rodiile.

Ceaiul rosu sau rooibos-ul ajuta la intarzierea procesului de imbatranire. Imbatranirea este cauzata de niste compusi din organismul nostru, numiti radicali liberi. Acesti radicali liberi impiedica functionarea normala a celulelor si astfel sistemul nostru imunitar slabeste. Recent, oamenii de stiinta japonezi au descoperit ca ceaiul rosu contine enzima Super Oxid Dismutaza (SOD) – un antioxidant care ataca radicalii liberi si limiteaza efectele lor negative.

Ceaiul rosu nu contine cofeina. Rooibosul este un remediu popular impotriva alergiilor, insomniei, durerilor de cap si disconfortului digestiv. Desi cele mai multe din aceste efecte nu au fost dovedite stiintific, cercetatorii au descoperit ca ceaiul rosu favorizeaza producerea de anticorpi. De asemenea, ceaiul rosu impiedica formarea de tumori canceroase la nivelul pielii. Intr-un alt studiu din 2008 s-a observat ca Rooibos-ul protejeaza inima impotriva stresului oxidativ si a altor inflamatii associate cu bolile de inima.

In medicina populara, ceaiul rosu reprezenta un tratament al afectiunilor maligne si ale diferitelor tipuri de inflamatii. Prin 1968, documentele atesta ca ceaiul rosu era folosit in tratatea colicilor la sugari. Studiile realizate in 2000 si 2003 in Africa de Sud au aratat ca ceaiul rosu poate proteja ficatul de actiuni mutagene care cauzeaza cancerul.

Ceaiul verde nu contine acid oxalic si poate fi, prin urmare, un ajutor pentru persoanele care sufera de pietre la rinichi. Un alt aspect care ne va bucura pe noi, femeile care avem grija de silueta noastra, este acela ca ceaiul rosu controleaza pofta de mancare. De asemenea, ceaiul rosu ajuta organismul sa se reface dupa o mahmureala.

Ceaiul rosu si pielea

Ceaiul rosu contine alfa-hidroxii acizi si zinc pentru o piele sanatoasa si neteda. Acest ceai face minuni in special daca ne confruntam cu iritatii ale pielii cum ar fi mancarimi ale pielii, eczeme, arsuri solare, eruptii cutanate sau acnee. Daca aveti ochii obositi sau rosii, apelati la plicutele de ceai rosu pe care le-ati pus, in prealabil, in frigider sau congelator.

Insa sunt si aspecte negative pe care trebuie sa le stii legate de ceaiul rosu. De exemplu, nu este indicat femeilor gravide sau celor care alapteaza. In plus, ceaiul rosu are un efect asupra enzimelor citocromului P450, deci cei care iau medicamente cu actiune similara trebuie sa evite acest ceai.

Cum se prepara ceaiul rosu?

Puneti apa pe foc, dar nu o lasati sa fiarba. Ridicati de pe foc vasul cand apa este pe punctul de a fierbe. Varsati apa calda in cana in care ati pus in prealabil pliculetul cu ceai. Lasati ceaiul la infuzat 4-6 minute apoi scoateti pliculetul cu ceai. Ceaiul rosu se serveste asa cum este sau, daca preferati, puteti adauga miere, zahar sau lapte. In Africa de Sud se prefera ceaiul rosu cu lapte si zahar, dar in alte zone ale lumii este servit simplu sau usor indulcit.

Pe scurt, daca sunteti in cautarea unui gust inedit si al unei experiente benefice pentru sanatate, ceaiul rosu este tot ce va veti dori.

Istoria ceaiului Rooibos

In 1772, botanistul suedez Carl Thunberg a descoperit ca locuitorii din Africa de Sud faceau un ceai din plante locale, si in special, din planta Rooibos. Ceaiul rosu este facut din tulpinile si frunzele plantei de Rooibos. Prin 1900, colonistii din Cape au descoperit o metoda de rafinare a ceaiului rosu, care utilizează metode similare de prelucrare a ceaiului verde. La scurt timp, planta Rooibos a inceput sa se cultive si in America de Sud, si incet incet a devenit extrem de populara pe intreg teritoriul american pentru gustul sau unic si numeroasele beneficii asupra sanatatii pe care le are.

Citeste si: Sfecla rosie proprietati

Recomandari Despre-copii.com

Continutul inalt de fibre hidrosolubile din ovaz creeaza o senzatie de satietate, de aceea taratele de ovaz sunt din ce in ce mai utilizate in curele de slabire.

citeste continuarea ...

Crezi ca ouale se pastreaza mai bine in frigider? La fel ca rosiile sau castravetii? Ei bine, te inseli! Sunt alimente care se pastreaza mai bine daca sunt tinute intr-un loc racoros, dar nu…

citeste continuarea ...

Conform ultimelor studii realizate de cercetatorii americani, ne putem proteja de cancerul ovarian prin schimbarea obiceiurilor alimentare, dar si cu 2 pahare de ceai negru pe zi.

citeste continuarea ...

Stiati ca uleiul de masline va poate ajuta sa va albiti dintii in mod natural, fiind eficient impotriva petelor si in prevenirea formarii tartrului?

citeste continuarea ...