Entorse sau luxatii – primul ajutor

Entorse sau luxatii – primul ajutor

Am facut un pas gresit sau am cazut si ne-am trezit cu o durere ascutita intr-unul din membrele inferioare sau superioare. S-ar putea ca tocmai sa fi avut o luxatie sau o entorsa.

Entorsa este rasucirea ligamentelor care mentin oasele articulatiei, acestea ramanand totusi in pozitia lor normala.  Luxatia este o entorsa mult mai grava, in care ligamentele sunt rupte sau smulse, iar capetele oaselor ies din articulatie.

Dar cum facem sa ne amelioram durerea pana ne va vedea un doctor? Iti prezentam in continuare cateva retete si metode la indemana oricui pentru interventii de prima urgenta.

Se pregatesc doua recipiente si se umplu, unul din ele cu apa inghetata la zero grade si celalalt cu apa fierbinte, cat putem suporta. Se cufunda articulatia suferinda alternative, cand in unul, cand in altul, cate un minut de fiecare data. Se repeat tratamentul dupa 10 minute, apoi locul se infasoara cu un bandaj strans. Pana a doua zi, inflamatia se resoarbe complet.

Intr-un lighean cu apa calda, se dizolva un pumn de sare (aproximativ 10 grame la litrul de apa) in care se tine articulatia accidentata un sfert de ora. Apoi se face un bandaj strans insa nu prea tare. Baile se vor face in prima zi de trei ori si de mai putine ori in zilele urmatoare.

Comprese din apa sedativa care e compusa din ammoniac, alcool camforat, sare marina si apa.

Pomezi resorbante – se gasesc in farmacii si sunt crème calmante si resorbante, care atenueaza si grabesc vindecarea.

In cazul entorselor, putem apela la urmatoarele terapii provizorii.

Musetelul. 100 grame musetel uscat se pune la incalzit in baie marina vreme de doua ore intr-o jumatate de litru de ulei, amestecand din cand in cand. Apoi se filtreaza. Asa se obtine uleiul de musetel care calmeaza durerea. Se foloseste pentru frectii usoare.

Salvia. Infuzand flori si frunze de salvie intr-o cantitate egala de vin, si adaugand la fierbere o cantitate egala de miere, se obtine un vin de salvie care se foloeste prin frectii usoare.

O alta planta care se poate folosi este cimbrul. 100 grame de cimbru se fierb intr-un litru de apa timp de 5 minute. Se folosesc comprse calde care sunt foarte calmante.

Aceste tratamente sunt indicate in cazul entorselor usoare. Entorsele cu luxatie sau fracturile necesita obligatoriu un tratament de urgenta la medical specialist.

0 Shares
Recomandari Despre-copii.com

Bogat in vitamine, acizi grasi si oligoelemente, avocado este un aliat de nadejde nu numai al sanatatii dar si al frumusetii noastre.

citeste continuarea ...

Continutul inalt de fibre hidrosolubile din ovaz creeaza o senzatie de satietate, de aceea taratele de ovaz sunt din ce in ce mai utilizate in curele de slabire.

citeste continuarea ...

Papadia se recomanda ca medicament in toate bolile in care exista un dezechilibru glandular.

citeste continuarea ...