O alegere dificilă: întreruperea sarcinii sau un copil cu probleme?

intrerupere sarcina copil cu probleme

Aducerea pe lume a unui copil nu este un lucru chiar uşor. Schimbările fiziologice pe care viitoarea mămică le suferă în timpul sarcinii sunt minore în comparaţie cu malformaţiile congenitale de care poate suferi fetusul şi care nu pot fi descoperite în timp util. Dacă acestea sunt totuşi descoperite, se impune uneori o alegere deloc uşoară: avortul sau riscul de a da naştere unui copil cu grave şi poate incurabile boli.

Într-o asemenea situaţie s-a aflat şi cuplul britanic Debora şi Mike Henigan. Părinţi ai unui băieţel de trei ani, ei aşteptau al doiela copil. Sarcina a decurs normal până în luna a cincea când, în urma unei ecografii, medicii au descoperit că fetusul avea o malformaţie congenitală la inimă. Vestea i-a şocat pe părinţii cărora nu le venea să creadă că tocmai lor li se putea întâmpla aşa ceva. Consultul unui specialist în cardiologie pediatrică şi fetală le-a adus confirmarea: una dintre auricule era prea mare, iar acest lucru determină un blocaj al arterelor pulmonre, împiedicând iigarea plămânilor cu sânge. Un diagnistic terifiant, care transformă  srcină normală într-una cu grad mare de risc.

Doctorul i-a atenţionat că starea fetusului se poate înrăităţi şi le-a expus opţiunile: avortul, operaţia intrauterină sau una imediat după naşterea copilului. Alegerea soţilor nu a fost deloc uşoară. Fiecare opţiune îşi avea gradul ei de risc, iar gândul de a renunţa la sarcină era mai greu de imaginat, dar şi mai greu de acceptat. Au fost sfătuiţi să facă o analiză a lichidului amniotic pentru a vedea adacă nu cumva micuţul suferea şi de vreo malformaţie cromozomială, cum ar fi sindromul Down.

Alegerea avea să fie făcută în urma testului amniotic. Dacă analizele ar fi revelat şi alte anomalii, parinţii au susţinut că nu ar fi avut de ales, iar întreruperea sarcinii ar fi fost inevitabilă.

Sarcina a fost urmărită îndeaproape, iar cu fiecare ecografie speranţele creşteau. Şa sfatul medicilor, sotii Henigan au optat pentru o naştere forţată, prin cezarină, pentru ca micuţul lor să fie supus urgent operaţiei de cord. La trei zile de la naştere, bebeluşul a fost operat de o echipă de specialişti în cardiologie infantilă.

Intervenţia a fost un succes, iar copilul acum se dezvoltă normal, ca orice copil de vârsta lui.

0 Shares
Recomandari Despre-copii.com

Curmalele reprezinta un real beneficiu pentru femeile insarcinate si pentru mamicile care alapteaza. Unele experimente au aratat faptul ca un consum regulat de curmale intareste musculatura uterina.

citeste continuarea ...

Pentru cele mai multe cupluri, primul simptom al infertilitatii este atunci când, după un an de sex neprotejat, femeile nu pot ramane insarcinate.  Chiar daca aveti un ciclu regulat, o viata sexuala sanatoasa si …

citeste continuarea ...

In general, se recomanda femeilor insarcinate sa consume peste de cel mult 2 ori pe saptamana! Dar atentie, nu orice peste!

citeste continuarea ...

Mierea este un aliat puternic al unui sistem imunitar puternic. Insa este recomandat sa o consumam in timpul sarcinii?

citeste continuarea ...

De obicei, nu! Copilul îşi ia hrana din rezervele organismului tău, chiar dacă atunci când ai vărsături nu te alimentezi cum ar trebui.

citeste continuarea ...