Prima saptamana de sarcina

Sarcina pe saptamani: Prima saptamana de sarcina

Dezvoltarea copilului

Prima saptamana de sarcina debuteaza, oficial, in prima zi de la ultima mentruatie. Aceasta zi este debutul celor 40 de saptamani de sarcina, si asta chiar daca copilul nu a fost conceput inca.

In prima saptamana de sarcina nu exista nici un indiciu ca astepti un copil. Nu vei castiga in greutate (cel putin nu din cauza sarcinii). Singura schimbare pe care este posibil sa o simti este umflarea sanilor.

Ce trebuie sa faci inca din prima saptamana de sarcina

In timpul sarcinii, obiceiurile de viata sanatoasa ale mamei merg mana in mana cu sanatatea copilului care se dezvolta. Atunci cand vorbim de o sarcina planificata, se impune o schimbare a stilului de viata pentru a-ti pregati corpul pentru maternitate. Iata ce trebuie sa faci inainte de a deveni gravida dar si in debutul sarcinii:

– Evita alcoolul, drogurile si tutunul. Aceste produse pot provoca malformatii congenitale, sindromul alcoolismului fetal, probleme respiratorii, greutate mica la nastere si multe alte probleme de sanatate.

– Este extrem de important sa ai grija la medicamentele pe care le luai sau pe care ai de gand sa le ai. Consulta medicul in legatura cu ce medicamente ai voie sa iei si ce medicamente sunt absolut interzise in sarcina. Este foarte important de stiu faptul ca medicamentele pot afecta negativ fatul.

– Mentinerea unui regim alimentar care contine o cantitate adecvata de vitamine, acid folic in mod special. Femeile care incearca sa ramana insarcinate ar trebui sa ia 400 de grame de acid folic pe zi. Aportul adecvat de acid folic reduce riscul de defecte de tub neural (defecte la nastere cauzate de incompleta dezvoltare a creierului sau maduvei spinarii), cum ar fi spina bifida.

Prima saptamana de sarcina