Copilul meu nu vrea să stea pe oliţă. De ce?

Copilul nu vrea pe oliţă. De ce?

Nu există o vârstă „magică” la care un copil este pregătit să înveţe să stea pe oliţă. Cei mai mulţi copii vor dezvolta abilităţile necesare fizice şi cognitive între 18 şi 24 de luni (deşi sunt şi cazuri în care copiii ajung să folosească oliţa sau wc-ul la vârsta de 4 ani). Dacă începeţi înainte ca cel mic să fie gata, nu veţi face altceva decât să îngreunaţi procesul de învăţare.

Nu aţi ales momentul potrivit pentru copil

Alege cu grijă momentul în care-l veţi aşeza pe copil pe oliţă. În viaţa unui copil, rutina este sfântă. Orice modificare a rutinei este susceptibilă de a provoca obstacole. Deci, alege un moment liniştit din viaţa copilului.

Aţi pus presiune asupra copilului

Dacă copilul a început să arate un interes pentru oliţă, asta este grozav. Dar dacă nu manifestă acest interes, nu forţa lucrurile. În cazul în care copilul devine nervos când îl apropiaţi de oliţă, înseamnă că nu este încă pregătit pentru acest pas, iar dacă-l obligaţi să facă ceva ce nu-i place, el va asocia mereu nevoile fiziologice cu ceva ce-i displace, şi se va îndârji şi mai mult să folosească oliţa.

Lasă-i timp să se obişnuiască cu oliţa, pas cu pas. Desigur, poţi să stimulezi interesul copilului cu jocuri, poveşti, încurajări, dar nu exagera.

Aţi pedepsit copilul

Dacă te enervezi sau pedepseşti copilul dacă acesta nu este interesat de oliţă, nu se aşază pe ea, plânge când o vede, nu vei rezolva nimic. Aceste obstacole sunt normale, iar supărându-te sau dojenind copilul, îl va face pe acesta şi mai puţin interesat de oliţă; îi va fi teamă că te va supăra încă o dată. De asemenea, va începe să se abţină să nu-şi mai facă nevoile, lucru foarte grav, deoarece poate da într-o constipaţie severă.

Păstrează-ţi calmul, dovedeşte-i toată dragostea şi înţelegerea ta şi astfel veţi reuşi să faceţi împreună şi acest mare pas. Succes!

0 Shares
Recomandari Despre-copii.com

Dintii copilului sunt pretiosi. Este important sa avem grija de ei chiar inainte ca ei sa apara.

citeste continuarea ...

Ca multe alte lucruri legate de copii, părul nou-născutului este imprevizibil. Vrei să afli dacă părul pe care copilul l-a avut la naştere va rămâne de aceeaşi culoare, textură sau la fel de buclat?

citeste continuarea ...
Top articole:

Crezi ca ouale se pastreaza mai bine in frigider? La fel ca rosiile sau castravetii? Ei bine, te inseli! Sunt alimente care se pastreaza mai bine daca sunt tinute intr-un loc racoros, dar nu…

citeste continuarea ...

Oţetul de mere nu este bun doar pentru salate, acesta este şi un produs cosmetic natural şi extrem de eficient. În plus, este şi accesibil la preţ.

citeste continuarea ...

Bicarbonatul de sodiu este extrem de eficient impotriva cosurilor, a punctelor negre si pentru a calma pielea iritata.

citeste continuarea ...

Stiati ca uleiul de masline va poate ajuta sa va albiti dintii in mod natural, fiind eficient impotriva petelor si in prevenirea formarii tartrului?

citeste continuarea ...

Putem considera coarda de sarit ca cel mai bun aliat al nostru atunci cand vrem sa dam jos kilogramele in plus, sa scapam de celulita sau pur si simplu cand vrem sa ne simtim bine in pielea noastra.

citeste continuarea ...

Ştim deja de numeroasele efecte benefice pe care chefirul le are asupra sănătăţii întregului organism, dar ştiai că acesta face minuni şi asupra pielii noastre?

citeste continuarea ...

Mierea este un aliat puternic al unui sistem imunitar puternic. Insa este recomandat sa o consumam in timpul sarcinii?

citeste continuarea ...