Cum îngrijim părul bebeluşului?

Ca multe alte lucruri legate de copii, părul nou-născutului este imprevizibil. Vrei să afli dacă părul pe care copilul l-a avut la naştere va rămâne de aceeaşi culoare, textură sau la fel de buclat? Citeşte mai departe pentru a afla toate răspunsurile la aceste întrebări!

par bebelusi

Îşi va schimba părul nou-nascutului culoarea?

Este normal la copiii care au avut părul deschis la culoare când s-au născut sau când erau foarte mici ca părul să-şi schimbe culoarea, să devină mai închis la culoare pe măsură ce aceştia cresc. Deşi motivele nu sunt foarte clare, mulţi cred că de vina este pigmentare.

Părul bebeluşului tău la naştere (fie că acesta se naşte fără păr, cu un puf, sau are chiar un păr stufos) depinde de un amestec de genetică, etnie şi hormoni. Indiferent de cât de mult păr are copilul la naştere, sau indiferent de culoarea lui, nu te ataşa prea mult de acest apect. Părul i se va schimba probabil în timpul primului an de viaţă.

Eumelanina determină culoarea părului bebeluşului. Cu cât cantitatea de eumelanina este mai crescută cu atât bebeluşul tău va avea părul mai închis la culoare; invers, dacă are o cantitate redusă de eumelanină  înseamnă că el va avea părul blond. Ca părinţi, îi daţi copilului gene pentru a produce eumelanină. Unele dintre aceste gene vor fi adoptate de copil,  altele nu. De aceea, culoarea părului copilului nu seamană neapărat cu cea a părinţilor sau a fraţilor. Acelaşi lucru este valabil şi în ceea ce priveşte textura părului.

De ce nou-născutul are păr pe umeri şi pe urechi?

Acest păr subţire şi moale numit lanugo este comun la nou născuţi. De obicei, dispare la 36-40 de săptămâni de gestaţie, ceea ce explică de ce copiii născuţi prematur sunt predispuşi să-l aibă.

La naştere, acest puf ar putea acoperi corpul bebeluşului tău, exceptând zonele ochilor, buzelor, tălpilor, zonelor genitale la fetiţe şi va cădea în câteva săptămâni de la naştere. Odată căzut, acesta nu va mai reapărea. Deci nu va îngrijoraţi de acest lucru şi nu încercaţi să frecaţi pielea bebeluşului, altfel riscaţi să o iritaţi, pielea fiind foarte fină şi subţire.

După căderea pufului, pe scalp va apărea părul normal care nu va mai dispărea.

Este normal ca părul bebeluşului să cadă?

Vei fi surprinsă să vezi că părul de astăzi al bebeluşului mâine nu mai este. Dacă bebeluşul tău s-a născut cu păr, acesta îi va cădea probabil în primele şase luni, pe fondul schimbărilor hormonale. Înainte de naştere, fătul prezintă un nivel crescut de hormoni sexuali, primiţi de la mamă. După naştere, acest nivel de hormoni scade, iar părul bebeluşului cade.

Sunt copii care se nasc cu păr dar, de obicei, după 9-12 luni părul copiilor începe să crească. Se poate întâmpla ca bebeluşului tău să înceapă să-i crescă părul abia după împlinirea primului anişor.

Dacă rad capul copilului, părul va creşte mai des şi mai gros?

Se pare ca acesta este doar un mit, nu este demonstrat că acest lucru are vreun fundament. Motivul pentru care aceasta a început a fost că atunci când oamenii îşi taie părul, acesta pare mai des după. În realitate, nu este… Tăiarea parului îl face să pară mai sănătos doar, dar nu-l ajută să crească mai repede şi mai des.

Recomandari Despre-copii.com

Copiii carora li s-au administrat antibiotice inaintea varstei de 1 an sunt cu 60% mai predispusi la astm!

citeste continuarea ...

Sughitul este foarte frecvent la bebelusi, in special la nou-nascuti. Se poate intampla ca bebelusul sa sughita chiar si o jumatate de ora incontinuu.

citeste continuarea ...

Daca bebelusul sau copilul tau a facut febra, acesta nu este neaparat un motiv de alarmare. In principiu, febra nu este un pericol pentru sanatatea bebelusului.

citeste continuarea ...

Alimentatia sugarului se deosebeste fundamental de cea a copilului sau a adultului. Fiind in perioada de crestere, sugarul are nevoie, in primul rand, de substante de constructie si energetice.

citeste continuarea ...

Stiti cata apa trebuie sa bea zilnic un bebelus? Vezi tabelul cu aportul de apa zilnic in functie de varsta.

citeste continuarea ...