Cum sa invingeti frica celor mici de a face baie

Sentimentul de teama fata de apa trebuie tratat, la copii, cu foarte multa rabdare si atentie. Aceste temeri au un motiv, chiar daca micutul nu este in stare sa-l exprime prin cuvinte.

Lasa-l pe cel mic sa se joace cu ce jucarii doreste. Scoate apoi dopul si lasati apa sa se scurga. Ii arati astfel ca apa nu-i poate arunca jucariile pe teava de scurgere, deci nici el nu poate… sa se scurga.

Ai grija ca apa san u fie nici prea firbinte, nici pre rece (temperature ideala este cu un grad mai ridicata decat cea a corpului: 37 – 38 grade C).

Incurajeaza-l sa cante in baie, acest lucru reducandu-i temerile. Pentru a fi amuzant, folositi jucarii speciale pentru apa (un colac micut, ochelari de scafandru) si spumant pentru copii.

Instituie regula “Mai intai ne spalam, dupa aceea ne jucam”, obligatoriu de respectat. Daca s-a spalat singur, corecteaza-l doar daca este cazul. Daca mai si compuneti un cantecel pentru baie, aceasta activitate va fi chiar placuta.

Nu-l lasa niciodata, nici macar o secunda, nesupravegheat in cada. Unui copil mic nu-I trebuie multa apa ca sa se inece sau sa se sufoce. Pentru siguranta, scoate telefonul din priza cat timp ii faci baie (cele mai multe accidente s-au intamplat in timp ce parintii vorbeau la telefon uitand, “pentru dousa secunde”, de copil).