Imbracatul copiilor, o problema?

Copiii doresc sa aiba controlul in tot ceea ce fac, dar, in acelasi timp, vor sa fie si ajutati. Indrumandu-l cum sa se imbrace si cu ce, il ajuti sa-si castige independenta si sa aiba incredere in el. Iata un plan de atac care iti va salva mult din timpul pierdut dimineata cu imbracatul copilului.

1. Alege haine care sunt usor de imbracat si de dezbracat. De exemplu, o haina cu nasturi mari este mai usor de manevrat. Animalutele desenate pe imbracaminte, pe langa rolul amuzant, mai au si roul de a-i invata si de a-i ajuta pe copii sa se imbrace corect, sa nu confunde fata cu spatele hainutei.

2. Nu-ti pierde rabdarea cand micutul isi imbraca haina pe dos, ci invata-l sa rezolve aceasta problema inerenta varstei.

3. Indruma-l sa-si imbrace singur papusile cu haine de bebelus. Astfel, va invata mai repede sa se imbrace corect.

4. Imbraca-te si tu in acelasi timp cu el.

5. Chiar daca tu il indrumi cu ce sa se imbrace, da-i senzatia ca el hotaraste acest lucru. Poti pregati dinainte mai multe seturi cu hainute, dar din care el sa-si aleaga ce anume sa poarte. Un alt siretlic: nu-l intreba: „Cu ce vrei sa te imbraci astazi?” ci „Preferi pantalonii albastri sau pe cei verzi? Tu decizi…”

6. Copiii adesea fac o pasiune pentru un anumit obiect vestimentar. Pentru a preveni deteriorarea acestuia prea curand, cumpara-i unul identic.

7. Invata-l din timp ce haine corespund timpului friguros sau calduros. Veti economisi mult timp pierdut in dispute cu micutul care vrea sa imbrace ceva nepotrivit cu vremea de afara.

8. Transformati ritualul imbracatului intr-o activitate amuzanta. Cantati impreuna, recitati poezii, pentru a asocia aceasta activitate cu o alta indragita de el. Faceti din imbracat un joc: „Ce culoare are tricoul?”, „La ce foloseste fularul? Dar manusile?”.

9. Felicita-l de fiecare data cand reuseste sa se imbrace corect si repede. Iar cand greseste, corecteaza-l cu rabdare si blandete.