Mi-e frică că-l voi vătăma dacă nu-l ating cu grijă

Ai născut primul copil? Sigur ai spus şi tu asta când ţi-ai văzut bebeluşul atât de firav. Dar nu trebuie să-ţi faci griji, copilul nu este atât de plăpând cum îl vezi tu. Dacă ţi-e frică să-l ţii în braţe, trebuie să ştii că un copil e mai rezistent decît crezi.

Îţi vei petrece mult timp de-acum înainte ţinându-ţi bebeluşul în braţe, să-l legeni, să-l muţi dintr-o parte în alta, sau doar să-l alinţi. Ţinutul în braţe este modalitatea prin care tu şi soţul tău interacţionaţi cu copilul vostru. Permite-le si celorlaţi membri ai familiei sau pritenilor voştri să-l ţină în braţe. Este foarte important ca bebeluşul să intre în contact cu oamenii din viaţa lui încă de cînd s-a născut.

Contactul piele-piele

Copilul îţi va fi dat să-l ţii în braţe încă de când se naşte. Contactul corporal cu tine are multiple beneficii printre care încălzirea copilului şi ajutarea ca acesta să-şi regleze respiraţia. Acest contact nu este important doar după naştere, ci pe toată durata copilăriei. Oricât de obosită sau ocupată ai fi, fă-ţi timp şi strîngeţi copilul în braţe. Acesta se va bucura de căldura corpului tău, iar tu vei iubi senzaţia catifelată a atingerii copilului.

Tăticii, de asemenea, vor fi înnebuniţi ce contactul corporal cu bebeluşul. Mămica a stabilit deja o relaţie solidă cu bebeluşul ei încă de când acesta era în burtica ei, iar contactul piele-piele dintre bebeluş şi tată îi va ajuta şi pe ei să stabilească o relaţie la fel de solidă.

În braţele părinţilor, copilul se simte confortabil şi în siguranţă.

Foto: http://www.flickr.com/photos/15333658@N00/4908808061