Mituri despre alaptare

Multe femei nu produc suficient lapte

Fals! Majoritatea femeilor produc lapte mai mult decat suficient, in multe cazuri fiind chiar vorba chiar de o supra-abundenţă a laptelui.

Copiii care iau in greutate prea putin sau cei care slabesc, o fac nu pentru ca nu beau suficient lapte, si pentru ca laptele pe care-l beau nu este cel matern.

De obicei,  motivul  pentru care bebelusul nu primeste laptele matern (care este disponibil),  este că laptele  este slab actionat din piept. De aceea este foarte important ca proaspetei mamici sa i se arate, inca din prima zi, de catre o persoana competenta,  cum sa alapteze corect bebelusul.

1. Este normal ca alaptatul sa doara

Fals! Deşi o sensibilitate în primele zile este relativ comuna, acest lucru ar trebui să dureze doar câteva zile iar durerea nu ar trebui să fie niciodată atat de puternica incat proaspata mamica sa renunte la alaptat. Orice durere care este mai mult decât uşoară este anormală şi este aproape întotdeauna datorită copilului care nu extrage laptele cum trebuie. Orice durere a sfarcului care nu trece de ziua a treia sau a patra nu ar trebui să fie ignorata. Un debut de durere, atunci când lucrurile au mers bine pentru o perioada de timp poate fi cauza unei infecţii a sfârcurilor. Scurtand timpul de alaptare nu inseamna ca vei scapa de durere.

2. Mama nu are deloc  lapte in primele 3 sau 4 zile dupa nastere

Fals! Ai adesea impresia asta deoarece copilul nu este tinut cum trebuie si deci, nu este capabil sa obtina laptele.  Astfel se explica vorba ”Il alaptez de 2 ore si el tot nu s-a saturat!”.  Neputand ajunge la lapte, copilul nu se bucura astfel de colostru. Colostrul este laptele matern din primele 48 de ore dupa nastere.

3. Copilul trebuie alaptat  20 (10, 15, 7,6) de minute pe fiecare parte

Fals! Cu toate acestea o distinctie trebuie facute intre a tine copilul la piept si a fi alaptat. Daca un copil este tinut la un san 15-20 de minute in continuu, este posibil ca el sa nu-si mai doreasca sa bea laptele si de al doilea san.

4. Sugarul are nevoie de mai mai multa apa pe canicula.

Fals! Laptele mamei contine toata apa de care copilul are nevoie.

5. Sugarii au nevoie de un aport de vitamina D.

Fals! Exceptand cazurile extraordinare (de exemplu, daca mama a avut un deficit de vitamina D in timpul sarcinii). Copilul a inmagazinat vitamina D in timpul sarcinii, iar expunerea copilul in mediu inconjurator, in mod regulat, ii asigura vitamina D de care are nevoie.

6. O mamă trebuie să-si  spele sfarcurile de fiecare dată înainte de hrănirea copilului.

Fals! Nu folosi produse de curatare in exces, cum ar fi sapunul sau diferite geluri de curatare, deoarece acestea nu numai că nu protejează copilul împotriva infecţiilor, dar, de asemenea, este de fapt un teren propice pentru bacterii şi pot fi, de asemenea, contaminate cu uşurinţă. Pe de altă parte, laptele matern protejeaza copilul împotriva infecţiilor. Spălatul sfarcurile inainte de fiecare alaptare face alăptarea complicata în mod inutil şi elimina uleiurile de protecţie de la nivelul mamelonului.

7. Pompare este o buna modalitate de a şti cât de mult lapte are mama.

Fals! Cantitatea laptelui depinde de mulţi factori, inclusiv nivelul de stres al mamei. Bebelusul care s-a invatat sa suga laptele bine poate obţine mai mult lapte decât poate pompa mama.

8. Laptele matern nu contine destul fier pentru nevoile copilului.

Fals! Laptele matern contine suficient fier pentru copil. Suplimentele cu fier sunt deseori respinse de organismul sugarului. Deci, nu sunt neaparat necesare pana la, aproximativ, 6 luni.

9. Este mai usor sa pompezi laptele decat sa alaptezi.

Nu este adevarat, sau nu ar trebui sa fie adevarat. Alaptatul este deseori considerat dificil de catre femei din cauza unui start necorespunzator.

10. Copilul nu trebuie sa fie alaptat oriunde.

Fals! Depinde si de felul in care privesti lucrurile. Un copil poate fi alaptat oricunde, oricand, deci alegerea este a mamei. Astfel, nu va mai fi nevoie sa cari dupa tine sticle cu lapte, sa-ti faci griji daca temperature laptelui este buna, daca este totul sterilizat.

11. Daca mama ia medicamente, nu ar mai trebui sa alapteze.

Fals! O foarte mica  cantitate de medicament este transmisa in lapte, deci nu ar trebui sa-ti faci griji din cauza asta.  Trebuie sa iei in calcul, inainte de a inceta alaptarea, efectele nealaptarii asupra copilului dar si asupra ta.

Sunt insa si cateva medicamente care ar trebui sa te faca sa incetezi alaptarea.

Foto: shutterstock.com

Recomandari Despre-copii.com

Copiii carora li s-au administrat antibiotice inaintea varstei de 1 an sunt cu 60% mai predispusi la astm!

citeste continuarea ...

Sughitul este foarte frecvent la bebelusi, in special la nou-nascuti. Se poate intampla ca bebelusul sa sughita chiar si o jumatate de ora incontinuu.

citeste continuarea ...

Daca bebelusul sau copilul tau a facut febra, acesta nu este neaparat un motiv de alarmare. In principiu, febra nu este un pericol pentru sanatatea bebelusului.

citeste continuarea ...

Alimentatia sugarului se deosebeste fundamental de cea a copilului sau a adultului. Fiind in perioada de crestere, sugarul are nevoie, in primul rand, de substante de constructie si energetice.

citeste continuarea ...

Stiti cata apa trebuie sa bea zilnic un bebelus? Vezi tabelul cu aportul de apa zilnic in functie de varsta.

citeste continuarea ...

Afla care este adevarul legat de suptul degetelor, renunta la conceptiile gresite legate de acest obicei si afla cum poti ajuta copilul tau sa renunte la acest obicei specific copilariei.

citeste continuarea ...